Nyskaping

Dramatisk fall blant kvinnelige gründere

Gründerlandet Sverige har fått 40 prosent færre kvinnelige gründere på bare ett år.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver magasinet Entreprenör.

Omsorgsgründer Ruth Berglund sier til magasinet at årsaken handler om et angrep mot de bransjene der kvinner driver egen bedrift. Forholdene har blitt endret, og forutsetningene for å lykke i dag er dårligere, mener hun:

– Jeg hadde definitivt ikke startet omsorgsforetak i dag. Jeg anbefaler heller ingen andre å gjøre det, sier Berglund, som driver et eldresenter alene i Jämtland.

Ifølge verdens største entreprenørskapsundersøkelse: Global Entrepreneurship Monitor, GEM, sank andelen kvinner som driver foretak i tidlig fase fra drøyt seks prosent til knappe fire på bare ett år. Dette er en nedgang på nærmere 40 prosent. Kvinnelige gründere har hatt et klart oppsving i hele perioden 2006-2013. Nedgangen virker å ha rammet konsumenttjenester og husholdningsnære tjenester, viser rapporten.

Carin Holmquist, professor ved Handelshøyskolen i Stockholm, advarer mot å dra for langsiktige konklusjoner av det hun kaller en dupp som kanskje er tilfeldig. Hun mener det kan være flere årsaker til nedgangen.

– En forklaring kan være at kvinners entreprenørskap har fått mindre støtte og oppmerksomhet enn tidligere. For eksempel har satsingen «främja kvinnors företagende» som Maud Olofsson var med og dro igang blitt avsluttet nylig. En annen forklaring kan være at markedet var mettet, sier hun til Entreprenör.

Powered by Labrador CMS