Drevland satt ut av spill

Når Bergens fremste tillitsvalgte, ordfører Trude Drevland, på nytt blir satt under etterforskning 14 dager før det er valg, nærmer det seg et overgrep. Politi og påtalemyndigheter skal ikke opptre som siv i vinden og være opptatt av å sikre seg selv mot kritikk, skriver redaktør Magne Lerø.

Publisert Sist oppdatert

Bergens ordfører, Trude Drevland, har drevet lobbyvirksomhet for å få et av skipsreder Torstein Hagens cruiseskip til å ha hjemmehavn i Bergen. I så fall måtte fartsområdet for det det internasjonale skipsregisteret utvides. Det har skipsreder Hagen arbeidet for i lang tid. Han har lenge ønsket en tilknytning til Bergen, og politikere og havnemyndigheter var ikke trege om å bli med på laget. Trude Drevland mente dette var i Bergens interesse og sa ja til å bidra. Hun kontaktet næringsminister og eks-politiker i Bergen, Monica Mæland, for få henne til å legge forholdene til rette. Det endte med at Drevland dro til Italia for å være med på sjøsettingen, og 17. mai i år sto hun for dåpen av «Viking Star». En suksesshistorie for en ordfører, kunne det se ut som.

Men så smalt det. Mediene kunne fortelle at Drevland ble hentet i et privat jetfly og bodde på luksushotell i Venezia, alt betalt av rederiet. Torstein Hansen tilbød henne også et cruise for to fra Istanbul. Det ble det ikke noe av.

Lukter korrupsjon

Det luktet korrupsjon, mente eksperter. Ikke bare luktet, BI-professor Petter Gottschalk sa til VG at det var «åpenbar korrupsjon». Politiet i Bergen brukte bare et par dager på å slå fast at det som hadde skjedd ikke ble rammet av korrupsjonsbestemmelsene. Her hadde det skjedd en åpen politisk prosess. Politikerne jobb er å påvirke beslutninger. Om hun ble hentet i privatfly og bodde på et finere hotell enn ordførere vanligvis bor på, kunne det ikke kalles en «utilbørlig fordel». Påtaleansvarlig i saken, politijurist Ole Bjørn Mevatne, anbefalte at saken ble henlagt.

Trude Drevland surret alvorlig med hva som hadde skjedd i saken og om hvorfor hun ikke hadde gitt riktig informasjon fra starten av. Hun ble sykemeldt etter det presset hun ble utsatt for. I sommer holdt hun en pressekonferanse der hun la seg fullstendig flat for kritikken og snakket usedvanlig åpent om det presset hun hadde vært utsatt for i månedsvis, blant annet som følge av at hennes mann var blitt dømt for underslag. Hun sa rett ut at hun mistet dømmekraften en periode, glemte ting, forsøkte å forsvare seg, og så ble alt galt. Hun la fakta på bordet, forklarte at det hun var opptatt av, var å sikre Bergens interesser. Flyreiser og hoteller brydde hun seg lite om. Drevland virket troverdig, og da hun tidligere i august kom tilbake til politikken, så det ut til at saken var et tilbakelagt stadium.

Før valget

Om to uker er det valg. Da vil velgerne kunne vise om de fortsatt har tillit til Drevland eller ikke. Det er lite som tydet på at de ikke har det, selv om partiet hennes sliter på meningsmålingene. Det er ikke Drevland som er problemet. Hun er et av partiets gode kort.

Lørdag graver Bergens Tidende saken fram igjen. De får flere såkalte juridiske eksperter til å si at saken mot henne ble for raskt henlagt. Arnt Angell, tidligere førstestatsadvokat i Økokrim sier til BT at politiet «bør være veldig sikre på avgjørelsen når de ikke iverksetter videre undersøkelser og konkluderer med at det ikke har skjedd noe straffbart.» Det politiet også bør være temmelig sikre på to uker før et valg, er at de ikke griper inn i en politisk prosess uten at de har et meget godt grunnlag for det.

Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Jon Petter Rui reagerer på at henleggelsen skjedde så raskt.

Holder ikke vann

Påtaleansvarlig i saken, politijurist Ole Bjørn Mevatne, uttalte i BTs lørdagsutgave at det ikke er begått noe straffbart, fordi cruiset ikke ble gjennomført. Flere strafferettseksperter har slått fast at en slik vurdering av korrupsjonsbestemmelsen ikke holder vann.

I alt fem varslere har beskrevet sterkt kritikkverdige forhold ved Hordaland politidistrikt. John Reidar Nilsen er satt på som politimester inntil videre. Hvilken rolle han har hatt i de såkalte varslersakene, er uklart. Han er tydeligvis opptatt av at politikammeret ikke skal gjøre flere etterforskningsfeil.

Allerede mandag ber Nilsen om at påtalemyndigheten vurderer å starte opp etterforskning av Drevland igjen

– Jeg har registrert at det er reist spørsmål i mediene om hvordan politiet har håndtert saken, i tillegg til at det er fremmet nye påstander i mediene etter at saken ble henlagt. Da mener jeg det er riktig å vurdere om det er naturlig å se på saken på nytt. Det må statsadvokaten ta stilling til, forklarer Nilsen til Bergens Tidende.

Eirik Stolt-Nielsen, førstestatsadvokat i Hordaland, vil ikke ha på seg at han ikke vil etterforske korrupsjon. Han snakker med Nilsen. Seinere på dagen får Nilsen beskjed om å starte etterforskningen igjen.

Nilsen har selv ingen mening om dette er en sak som bør gjenopptas.

Mener du selv at saken bør gjenopptas? spør VG ham.

– Jeg har ikke kjennskap til saken. Vi har 35 000 saker vi jobber med, sier Nilsen.

Sak 35 001

To uker før valget skal det altså ryddes plass til sak nummer 35 001. Skjønt ryddes plass. Hvilke saker som blir prioritert, er ikke godt å si. Politi og påtalemyndigheten i Bergen klarte å bruke 20 måneder på å finne ut at bergenspolitikeren Jan Sverre Stray ikke hadde gjort seg til en korrupt skurk for å skaffe 100 000 sponsorkroner til et lokalt kulturarrangement. Drevland- saken er mer komplisert. Drevland aner ikke om hun må regne med at det tar uker, måneder eller over et år før det trekkes en konkusjon. Drevlands politiske karriere kan være over på grunn av synsinger fra noen jurister i mediene og en politi- og påtalemyndighet som er opptatt av å sikre seg.

En skandale kan være under oppseiling dersom ikke politiet tar fatt i saken umiddelbart og konkluderer i løpet av noen uker. Toppolitikere skal ikke bli satt ut av spill på grunn av medieoppslag og en politi- og påtalemakt som virrer fram og tilbake uten å få trukket konklusjoner.

Framfor å gjøre dette til en hastesak, skulle påtalemyndigheten svart at de skal bruke tid på å gjennomgå saken. Det er uklokt å gripe inn i valgkampen på den måten de nå gjør. Skal etterforskningen gjenopptas, bør det skje på grunnlag av en juridisk vurdering av det som er kommet fram i saken.

Vi har fått et nytt eksempel på at politi og påtalemyndigheten i Bergen ikke består prøver de settes på.

Powered by Labrador CMS