Nyskaping

Effektiviserer gammelmodig bransje

Ung gründer vil ­revolusjonere den ­konservative og byrå­kratiske jaktbransjen ved hjelp av moderne teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Henrik Hoffman (26) kommer fra Nyköping sør for Stockholm, og har vært gründer­interessert det meste av sitt liv. Han har lært entreprenørskap på skolen, jobbet med gründere og har hele tiden hatt et ønske om å starte sitt eget foretak.

Da familien hans fikk seg hus på landet oppstod ideen som ser ut til å forenkle hverdagen for jaktinteresserte over hele Sverige, og som etterhvert skulle bli til bedriften Vilth.

– Mine foreldre leide et hus på en herregård på landet. Som jaktinteresserte møtte de raskt en hverdag preget av ineffektivitet og byråkrati. Eierne av herregården fortalte om forhistoriske rapporteringssystemer og rutiner. Selv om jeg ikke hadde inngående kunnskap om jakt, fikk jeg likevel ideen om å effektivisere bransjen, forteller han.

For bare et år siden kunne Hoffman svært lite om bransjen, men han leste seg raskt opp, og fant ut at det virkelig var et behov for tjenesten han ønsket å utvikle.

Han fant ut at de ulike jaktområdene i dag har sine egne lover og regler og svært ulik praksis. I noen områder rådet gjennomsiktighet og god kommunikasjon, mens andre var lukket. Hoffman fikk med seg en jaktinteressert barndomsvenn på laget. I tillegg jobber faren hans med kundesupport. Nå har bedriften også fått med to investorer. Produktet ble lansert for noen få måneder siden. Begynnelsen av gründerprosjektet skjedde parallelt med at Hoffman gjorde seg ferdig på Handelshøyskolen.

Webbasert system

Siden administrasjon spiste opp tiden til jegerne, bestemte Hoffman seg for å utvikle et webbasert system som skulle minimere planleggingstid og i stedet effektivisere viltforvaltningen for dem.

Effektiviseringen består i at all relevant informasjon som rapporteres inn blir tilgjengelig for alle skjøtselsområdene eller jaktlag. Slik er det ikke i dag, forteller Hoffman.

– Det kan handle om kvoter, viktige beskjeder, fellingsstatistikk samt hvem som har betalt fellingsavgifter. Jeg ville sørge for at alt dette fungerer i realtid og at det skal være enkelt å forholde seg til. Systemet vi har utviklet er nå testet gjennom en hel jaktsesong. Nå vet vi at det fungerer, sier han.

Selv om bedriften ble startet i fjor, og er forholdsvis fersk, har Henrik Hoffman god tro på at Vilth vil lykkes. Han peker spesielt på produktets nytteverdi for jegerne.

– Jegerne er klare til å ta i bruk teknologien, og vi har dessuten prioritert brukervennligheten, utdyper han.

Det er viktig for Hoffman at teknologien er enkel å bruke, og at den ikke blir for komplisert for jegerne. Det kan være dårlig dekning for mobilt internett ute i skogen, og derfor er tjenesten også lagt opp slik at sms kan benyttes. Det er viktig at informasjon og statstikk både er tilgjengelig og oppdatert.

– Vi har automatisert noe som var enkelt å automatisere. Tjenesten må være enkel å forstå, og det er den, sier han.

Foto Vilth

8000 kunder

Siden oppstarten i fjor har Vilth fått rundt 800 jaktlag som kunder. Det innebærer 8000 registrerte profiler i nettverket. Det er 300 000 jegere i Sverige per i dag, og disse driver jakt med en omsetning på fire milliarder svenske kroner hvert år. Hoffman nøyer seg imidlertid ikke med bare å satse på Sverige.

– Vi kommer om kort tid til å satse også i Norge, Danmark og Finland. 2016, sier han.

Det er per i dag tre fast ansatte i Vilth. I tillegg har bedriften tre ansatte på deltid.

Hoffmans gründertips

  • Vær nysgjerrig
  • Be om hjelp
  • Legg vekk prestisjen
  • Skaff deg kunnskap om markedet
  • Pass på at det finnes en løpende diskusjon i bedriften om hvor dedikerte dere er til prosjektet deres
  • Diskusjon bringer dere fremover

Henrik Hoffman

Derfor blir jakt-opplevelsen effektivisert:

  • Planleggingen skal bli enklere og mer effektiv, takket være bra statistikk, smidig fordeling av kvoter samt gode verktøy for kommunikasjon
  • Alle innenfor skjøtselsområdet kan i realtid enkelt finne relevant informasjon og bli informerte om forandringer av resterende tildeling
  • Du rapporterer enkelt observert og fellt vilt via sms, app eller pc, og dette blir direkte synlig for alle som påvirkes, enten det gjelder andre i et elgskjøtselsområde eller andre i jaktlaget
  • Når du for eksempel feller en elg og rapporterer dette, sendes automatisk en faktura på fellingsavgiften til ansvarlig jaktleder
  • Fellingsavgifter andre avgifter for jegere betales på den måten brukeren selv ønsker, og pengene kommer direkte inn på kontoen til mottakeren, som får beskjed av Vilth
  • En lettfattelig statistikk er både morsom å følge, samtidig som den kan brukes til å forbedre behandlingen av vilt

vilth.se

Powered by Labrador CMS