Samfunn

En glad gresk statsminister Alexis Tsipras.

Enighet om Hellas' nye lånepakke

Hellas og kreditorene er kommet til enighet om vilkårene for en ny lånepakke.

Publisert Sist oppdatert

Det er oppnådd enighet om innretningen for et uavhengig privatiseringsfond og hvordan misligholdte lån skal håndteres. Begge deler har vært sentrale temaer i samtalene.

Den siste runden i forhandlinger mellom den greske regjeringen og långiverne i Den europeiske sentralbanken (ESB), Det internasjonale pengefondet (IMF) og eurolandenes krisefond ESM ble innledet søndag.

– Vi har kommet fram til en enighet. Noen siste tekniske detaljer blir satt på plass akkurat nå, sier Hellas' finansminister Euklid Tsakalotos tirsdag morgen.

Gresk pensjon

Tidligere i sommer sa den greske regjeringen ja til en rekke omfattende reformer. Det innebærer blant annet et nytt momssystemet og at landet skal hente inn mer i skatteinntekter.

I tillegg måtte det endringer til for landets gunstige pensjonssystem som ga noen grupper arbeidstakere rett til å ta ut pensjon langt tidligere enn det som er vanlig i andre EU-land.

Partene i arbeidsliver har også måttet gi ved å akseptere en modernisering av de kollektive lønnsforhandlingene og innføring av en streikelovgivning i tråd med EUs regelverk.

Nye lån

Det nye støtteprogrammet er ventet å sikre Hellas opptil 86 milliarder euro i nye lånemidler de kommende tre årene, mot at landet gjennomfører omfattende reformer. Budsjettmålet det legges opp til vil gi et BNP-underskudd på 0,25 prosent i inneværende år.

Alt neste år skal imidlertid gresk økonomi gå i pluss igjen, nærmere bestemt med 0,5 prosent. I 2017 er budsjettmålet satt til 1,75 prosent BNP-vekst, som etter planen skal dobles til 3,5 prosent i 2018.

Powered by Labrador CMS