Annonse
Foto: ID 55635523 © Misirliahmet | Dreamstime.com

Få en god start etter ferien

Det kan gå litt trått når man skal tilbake i jobb etter en lang ferie. Det skal en aldri så liten omstilling til for å venne seg til at lange, late feriedager nå er over.

Det er ikke sikkert det er mulig å få til en rolig og kontrollert oppstart etter ferien, slik en del eksperter gir råd om. En del ledere har tvert imot ekstra mye å gjøre etter sommerferien, viser en dansk undersøkelse.

Vi koster likevel på oss å gjengi noen tips som hvordan du kan få en god start etter ferien. Tim Rosenkilde, konsulent i Impact AS, har i et tidligere innlegg her i avisen blant annet gitt følgende fem tips:

 • Aksepter at omstillingen til arbeidshverdagen tar litt tid
  Innse at man kan være litt nedstemt og motløs etter lang og deilig ferie, men tenk samtidig at dette sannsynligvis er forbigående. Tenk at flere gode opplevelser vil komme siden.
   
 • Stå tidlig opp om morgenen
  Den beste måten å komme seg tilbake i vanlig gjenge på, er å stå opp tidlig. Da går det raskere å stille kroppen tilbake til normal hverdagsrytme.
   
 • Sett av tid til å gå igjennom innboksen din
  Sett av tid i kalenderen hvor du kan jobbe uforstyrret med uleste meldinger.
   
 • Velg arbeidsoppgaver hvor du enkelt kan få raske og gode resultater
  Det skaper mestringsfølelse og motivasjon for videre arbeid.
   
 • Sett av tid til pauser
  Ta det litt rolig de første dagene etter ferie. Husk at hjerne og kropp har hatt ferie, og trenger litt tid på å omstille seg tilbake til hverdagen.

Stein Knardahl, professor ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, mener på sin side at man skal forsøke å være så effektiv som man klarer etter ferien. Selv om man ikke kan regne med å være hundre prosent effektiv de første par dagene. Professor sier i et intervju i Aftenposten at han egentlig mener at man bør innstille seg på å komme i gang igjen på jobb så fort som mulig. Jobber man halv fart den første tiden etter ferien, blir det lett savn av mer ferie. Dessuten hoper oppgavene bare seg opp ytterligere.

– Vi skal ikke dramatisere dette med å komme tilbake til jobb etter ferien, at det er så vanskelig og fælt. Det blir lettere for oss hvis vi innstiller oss på at dette skal vi fikse fort og greit, sier Knardahl til Aftenposten. 

Annonse
Annonse