Samfunn

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under årets kommunalpolitiske toppmøte i regi av KS.

Fikk pris for godt lokaldemokrati

Åtte kommuner fikk pris for solid innsats for lokaldemokratiet. Prisen ble delt ut av kommunalminister Jan Tore Sanner under kommunalpolitisk toppmøte i dag.

Publisert Sist oppdatert
– Det er flott å gi så mange kommuner en anerkjennelse for solid innsats for lokaldemokratiet. Et godt lokaldemokrati er en viktig forutsetning for et velfungerende lokalt selvstyre, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Det er fjerde gang norske kommuner mottar den europeiske utmerkelsen, som ble delt ut av KS-leder Gunn Marit Helgesen og statsråd Jan Tore Sanner på KS' kommunalpolitiske toppmøte i Oslo i dag.

– Vi håper utmerkelsen kan være til inspirasjon for andre kommuner, sier Helgesen.

Bakgrunn for vurderingen er kommunenes egne resultater i KS´ lokaldemokratiundersøkelse. Den består av spørsmål til innbyggere og folkevalgte om hvordan de oppfatter lokaldemokratiet og muligheten til medbestemmelse i sin egen kommune. I overkant av 40 kommuner har gjennomført undersøkelsen i fjor og så langt i 2015.

– For å få utmerkelsen for godt styresett er det i hovedsak lagt vekt på innbyggernes oppfatninger. De åtte kommunene har en klar overvekt av positive vurderinger. Det er satt krav om resultater som ligger på god norsk standard – og enda litt til! Utmerkelsen skal være noe å strekke seg etter, sier Helgesen.

Det er noen kjennetegn som særlig bør trekkes frem ved kommunene som mottar utmerkelsen:

- At innbyggerne er fornøyd med kommunens tjenestetilbud
- At innbyggerne ikke opplever at folkevalgte misbruker sin makt

Strategi for lokaldemokrati

«Strategi for innovasjon og godt styresett på lokalt nivå» ble vedtatt i Europarådet i 2008, og gjennomføres i Norge som et samarbeid mellom KS og Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Strategien består av 12 prinsipper for godt styresett. Den omfatter de grunnleggende verdiene i europeisk demokrati. Prinsippene er innarbeidet i spørsmålene i KS´ lokaldemokratiundersøkelse.

Følgende kommuner har mottatt utmerkelsen:

  • Eidsberg kommune
  • Oppegård kommune
  • Ullensaker kommune
  • Songdalen kommune
  • Sandnes kommune
  • Hå kommune
  • Klepp kommune
  • Hitra kommune
Powered by Labrador CMS