Annonse
Foto: Kevin Dooley

Fornybar energi kan gå forbi kull innen 15 år

Det er det internasjonale energibyrået IEA som kommer med gladsaken om fornybar energis voldsomme vekst. I analysen spår byrået at andelen av global elektrisitetsproduksjon som stammer fra fornybare kilder vil øke fra rundt 22 prosent i dag til 33 prosent i 2030. Kulls andel av elektrisitetsproduksjonen er for tiden på om lag 41 prosent, men er ventet å falle.

– Dette viser at dagens energiselskaper gjør en fatal feil dersom de forutsetter at klimatiltak ikke kommer til å påvirke driften deres, sier sjeføkonom i IEA Fatih Birol til Financial Times.

Samtidig advarer byrået om at de foreslåtte tiltakene ikke vil være nok til å klare det såkalte togradersmålet. Skal man oppnå det, må landene bli enige om å trappe om klimatiltakene gradvis hvert femte år, sier byrået.

Paradoksalt nok kan fall i kullkforbrenning medføre økte utslipp fra oljeforbrenning, noe som er svært verdifullt for verdens oljeselskaper som sitter på enorme reserver som de kanskje ikke kan hente opp. For tiden foregår den en storstilt kommunikasjonskamp mellom kull- og oljeleirene om hvem som skal få hente opp flest av reservene.

 

 

Annonse
Annonse