Forsvarspolitisk klarhet og idioti

Det er politikerene som skal bestemme om Forsvaret skal få økte bevilgninger på 180 milliarder de neste 20 årene Men i større grad enn i dag bør Forsvaret få avgjøre hva pengene skal brukes til. Da må det bli tillatt å si opp offiserer og legge ned et titalls avdelinger i distriktene, skriver redaktør Magne Lerø.

Publisert Sist oppdatert

Om en uke legger forsvarssjefen fram sine råd om utviklingen av Forsvaret de nærmeste årtier. Det kommer til å handle om et brysomt enten eller for politikerne. Enten må vi investere det som trengs for å være i stand til å forsvare oss mot en angrep. Det betyr at bevilgningene til Forsvaret må øke med rundt 180 milliarder de neste 20 årene. Eller vi må bygge ned forsvarsevnen slik at Norge i praksis ikke har forsvar innrettet mot moderne krigføring om 20 år.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener politikerne i praksis har valgt det siste alternativet, men uten å velge det bevisst. Det har bare blitt sånn fordi bevilgningene til Forsvaret er blitt redusert. Diesen advarer mot å kjøpe dyre fly, båter og kjøretøyer hvis man ikke vil sørge for midler til at de kan brukes.

For ti år siden kjøpte Norge fem fregatter til over 20 milliarder kroner. I dag ligger tre av dem ved kai, kun en av dem er klar til operativ tjeneste. Forsvaret har ikke råd til å drifte tre av dem. Her må det skjæres igjennom. Enten må Stortinget sørge for bevilgninger som gjør det mulig i det minste å ha fire av dem operative. Å ha en i reserve, kan forsvares. Alternativet er at forsvaret forsøker å få solgt to av fregattene.

48 jagerfly

Stortinget har vedtatt å kjøpe 48 F-35 jagerfly for 67,9 milliarder kroner. Sverre Diesen frykter det samme vil skje som med fregattene. Han sier til Klassekampen at det fort vil ende med at 30 av de 48 flyene blir stående på bakken. Diesen kaller utviklingen innen Forsvaret absurd og at det nærmer seg idioti å bestille dyre jagerfly uten samtidig øke bevilgningene radikalt. Hvis utviklingen fortsetter som nå, mener han vi like godt kan droppe å kjøpe nye fly. Det nytter ikke å ha moderne fly hvis forsvarsstrukturen i praksis bryter sammen.

Tidligere i år leverte McKinsey en rapport til forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen der de konkluderte med at forsvaret kan effektivisere for 4,3 milliarder kroner. Da må en legge ned avdelinger i distriktene som det ikke lenger er behov for og diverse stabsavdelinger kan avvikles. Skal man kunne ta ut den effekten det her er snakk om, må Forsvaret kunne si opp offiserer. Det kan de ikke i dag. Alternativet til at offiserene får svekket sitt stillingsvern, er at de omplasseres til andre stillinger i det offentlige. Vi kan i alle fall ikke opprettholde avdelinger og staber av hensyn til de ansatte.

Tøffe valg

Politikerne bør forberede seg på å ta tøffe forsvarspolitiske valg denne høsten. Det nytter ikke lenger på skyve problemene foran seg. Hvis politikerne ikke er villige til en radikal økning i bevilgningene til Forsvaret, bør de umiddelbart vedta å kjøpe færre F-35 fly.

Det er viktig og nødvendig at Bruun-Hansen deltar aktivt i diskusjonene om hva som skal prioriteres. Politikerne og befolkningen bør få vite hvilke forsvarsaktiviteter han vil kutte dersom politikerne ikke vil gi ham mer enn halvparten at det han ber om.

SV har alt sagt at de ikke vil være med på en så pass stor økning av forsvarsbudsjettet som forsvarsministeren ber om. Da bør SV få vite ganske presist hva konsekvensene blir. Det er politikerene som skal vedta rammene, men det bør i større grad enn i dag være opp til Forsvaret å avgjøre hva pengene skal brukes til.

Powered by Labrador CMS