Samfunn

De tre kløfters demning i Kina.

Fortsatt mulig å doble vannkraften globalt

I dag utgjør vannkraft rundt 16 prosent av verdens elektrisitetsproduksjon. Det er klart mest av alle fornybare energikilder, men veldig mye mindre enn fossile brennstoff. Men det kan være at verden får veldig mye mer vannkraft i årene fremover.

Publisert Sist oppdatert

– Det fortsatt store muligheter for utbygging av fornybar vannkraft.

Det sier professor ved NTNU Ånund Killingtveit under et møte i Oslo i dag hvor Norsk Klimastiftelse presenterte sitt siste nummer av magasinet 2C (pdf). Hovedsakene i magasinet omhandler spesielt temperaturøkningene i Arktis, tørkesituasjonen i California, men peker også fremover mot del positive nyheter innen utbyggingen av fornybar energi.

Killingstad har studert potensialet for hvor mye elektrisitet som teoretisk kan produseres av vannkraft i verden. Tanken er at det kan hentes kraft ut av en hver strekning som vann reiser mot havet. Svaret er at om vi noen gang skulle klare å høste all den energien vil vannkraften bidra med 52 000 TWh elektrisitet. Til sammenlingning er den norske produksjonen fra vannkraft i overkant av 130 TWh.

Men i dag er vi kun en drøm unna den teoretiske rammen. Global produksjon av vannkraft ligger på om lag 4000 TWh i 2015.

– Det tekniske mulighetsrommet er lavere enn det teoretiske, sier Killingstad og viser til at man har beregnet seg frem til at med dagens teknologi kan det være mulig å øke produksjonen av elektrisitet fra vannkraft til fire ganger dagens produksjon eller om lag 16 000 TWh.

Men heller ikke den tekniske rammen er bestemmende for hva hva som faktisk kommer til å bli bygget ut, det er det økonomien som bestemmer.

– Hvis vi ser på hvilke prosjekter som det er økonomisk lønnsomt under dagens betingelser å bygge ut, kan den globale produksjonen økes til om lag 9000 TWh, sier Killingstad.

Dette vil i så fall innebære over en dobling fra dagens nivå. En økning på 3750 TWh tilsvarer en vekst på størrelse med med EUs samlede elektrisitetsproduksjon.

Kina er nå verdens største produsent av vannkraft. Kineserne bygde også ut mer vannkraft enn noen andre land i 2014.

Vannkraften kommer også til å spille en viktig rolle i fremtidens energimiks med større innslag av ikke-regulerbare energikilder som sol og vind, siden vannkraft kan bidra med stabil stømleveranse når solen er borte eller vinden flau.

Powered by Labrador CMS