Ledelse

Ahmed Saleem ble frarådet å ta praksisplassen på bensinstasjonen i Trondheim i 2010. De sa det ikke ville gi ham jobb. To år senere var han kjøpmann på stasjonen.

Fra arbeidsløs asylsøker til kjøpmann og rollemodell

– Jeg vil motivere andre innvandrere, sier Ahmed Saleem, suksessrik kjøpmann ved Shell/7-Eleven Tempe i Trondheim. Men han innrømmer at det koster litt å være rollemodell.

Publisert Sist oppdatert

I mars i fjor var Saleem en av 10 som ble tildelt prisen Top 10 av organisasjonen Leadership Foundation. Utmerkelsen gis til ti personer med internasjonal bakgrunn, som har utøvd ledelse i norsk arbeids-, samfunns- eller kulturliv. Da, og når det har blitt skrevet om ham tidligere, har det kommet mange fra innvandrermiljøet til stasjonen.

– Jeg har vært intervjuet i avisa tidligere, og da kommer det alltid mange innvandrere hit for å søke jobb. De sier de vil bli som meg. Det er også mange innvandrere som handler her for å se meg og butikken, forteller Saleem.

– Det er koselig, men det det gjør også at det stilles enda større forventninger til meg, og jeg må holde en enda høyere standard – hver dag, legger han til.

Fra praksis til kjøpmann

Ahmeed Saleem ble advart mot å ta praksisplassen på bensinstasjonen i Trondheim i 2010, en erfaring som noen måneder senere førte ham til jobb som butikksjef og senere kjøpmann. Nå vil han motivere flere innvandrere til å få arbeidserfaring og jobb.

– De sa jeg heller burde sitte hjemme, jeg fikk jo støtte uansett. De sa det ikke ville gi meg jobb. Men jeg er beviset på at det ikke er sant. Og jeg liker ikke å høre på negative folk, sier Ahmed Saleem i dag.

– Jeg er glad for at jeg tok en riktig beslutning den gangen. Det var en vanskelig avgjørelse. Jeg hadde ingen forventninger til at det skulle gi meg fast jobb, jeg konsentrerte meg bare om å gjøre oppgavene jeg ble satt til så bra som mulig, forteller Saleem.

To måneder ut i den seks måneder lange praksisperioden fikk han fast jobb som nattevakt ved stasjonen. Bare måneder senere ble han tilbudt stillingen som butikksjef, og etter ett år i den rollen ble han oppfordret til å ta over som kjøpmann og franchisetaker på Shell/7-Eleven Tempe.

– Ikke gi opp

Han har selv hatt to på praksisplass siden han ble kjøpmann, begge innvandrere.

– Kommunen har ringt flere ganger, men det er ikke alltid det passer. Man skal jo ha tid til å følge opp også. Av min gamle sjef Roar (Aass, red.anm.) har jeg lært å investere i folka mine. Han investerte jo i meg, sier Ahmed Saleem.

Mange søker hundrevis av jobber uten å bli innkalt til intervju en eneste gang. Til dem sier Saleem: – Ikke gi opp! Her i Shell/7-Eleven og resten av Reitan Convenience er det i hvert fall muligheter!

Skummelt

Da han ble bedt om å søke om å få overta stasjonen, var han full av ærefrykt.

– Å bli kjøpmann var skummelt, jeg skjønte ingenting. Men en motivert distriktssjef mente jeg hadde det som skulle til. Jeg hadde erfaring som butikksjef, og han overbeviste meg om at servicekontoret kunne hjelpe meg med resten. Distriktssjefen var her nesten hver dag i starten, og jeg hadde en mentor og den tidligere eieren til å hjelpe meg, sier Ahmed Saleem. I begynnelsen synes han det var en del stress og mye papirarbeid å forholde seg til.

– Men det gikk bra. Og nå er dama mi ferdig utdannet revisor. Hun har valgt å jobbe her, og hjelper meg med det økonomiske, sier kjøpmannen. Han synes det er greit at kjæresten Fabiola Niyomukiza også jobber på stasjonen, siden det er der han tilbringer mesteparten av tiden. Da ­Handelsbladet var på besøk, hadde han jobbet nattevakt og gjort unna dagens bestillinger før vi kom.

Så mulighetene

Shell/7-Eleven Tempe ligger sentralt plassert langs en av hovedveiene inn til Trondheim sentrum. Stasjonen er ikke så stor, men har pumper og inngang fra to sider.

Det er mange studentboliger i området. 30 prosent av kundene er studenter, og natt til lørdag og søndag er den andelen mye høyere.

Stasjonen ble tidligere drevet av Roar Aass, som ble kåret til Årets kjøpmann i kjeden i januar 2012. Han drev bra, og tallene var på vei oppover, noe som var avgjørende for at Ahmed Saleem turte å overta.

– Jeg så det var muligheter, sier han.

Største utfordring: ansatte

34-åringen måtte flykte fra hjemlandet Irak i 2008. Han er født i Bagdad og hadde bodd der hele livet, men var statsløs på grunn av sitt palestinske opphav. Han startet i arbeidslivet allerede som 12-åring, blant annet solgte han sigaretter på gata.

– Hva har vært den største utfordringen som kjøpmann i Norge?

– De ansatte! Papirer og loven har man folk til å hjelpe seg med. Men hvis ikke jeg har de riktige folkene på jobb, vil det ikke fungere. Jeg ønsker folk som bryr seg om jobben og om butikken. Det betyr utrolig mye for meg når de ansatte sier butikken «vår», sier han.

– Hva tror du selv er årsaken til din suksess?

– De ansatte er veldig viktig. Jeg har jo ikke jobbet andre plasser her i Norge, så jeg har ikke så mye å sammenlikne med. Jeg føler meg trygg her, og har en sterk forståelse av konseptet og visjonen. Hva kjeden handler om, sier Ahmed Saleem.

Etter et par år med veldig mye jobbing, gleder han seg til å bruke mer av døgnet til andre ting. Det har blitt lite tid til å etablere og pleie vennskap.

– Jeg må finne en mellomting. Jeg må jo ha et liv, sier Saleem. Og for å kunne jobbe mindre, blir det enda viktigere å ha dyktige ansatte.

– Jeg bruker mer tid og penger på rekruttering, så jeg kan slappe av etterpå.

Ser frem til Riksmøtet

2013, hans første som kjøpmann, ble et år med tosifret vekst. I 2014 klarte han å holde 2013-tallene, til tross for en ny bomstasjon som førte til at trafikken i området ble redusert med 15 prosent.

– Den første måneden var det veldig dårlig, men så ble folk vant til det og begynte å komme tilbake, sier Ahmed Saleem.

Han gleder seg veldig til Riksmøtet i Reitan Convenience denne uken.

– Det er så sterk konkurranse! Jeg er spent på hvordan vi skal greie å få en økning, og hvordan vi skal skaffe oss flere kunder. Hva skal vi satse på i 2015? Jeg har valgt å avvente litt med planleggingen for året til etter møtet, sier Ahmed Saleem forventningsfullt.

– Jeg blir veldig motivert av å være på samling. Det gir mye å høre om nye produkter og kampanjer og å diskutere med andre kjøpmenn. Den inspirasjonen tar jeg med meg tilbake til stasjonen, sier Saleem og understreker at Shell/7-Eleven i Norge er et sterkt team.

– Selv om vi er konkurrenter, så hjelper vi hverandre og deler erfaringer. Ahmed er flink, sier folk. Men det er så mange flinke folk der ute! Og når man er en del av en kjede som går mot ett og samme mål, er det mye lettere å lykkes.

Powered by Labrador CMS