Samfunn

Keolis er opertør på dette toget i Wuppertal i Tyskland.

Fransk togoperatør lukter på Norge

Mange europeiske togoperatører jakter for tiden på nye kontrakter i Europa. Franske Keolis følger spent med på jernbanereformen i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Mens Norge tar sin første famlende skritt mot mer konkurranse på skinnene, har arbeidet kommet lengre på kontinentet.

EU har de siste 20 årene jobbet hardt for å skape et stort marked for togene. Mens man tidligere møtte diverse utfordringer ved hver grenseovergang, flyter den europeiske togtrafikken bedre i dag. Som en del av EUs jernbanestrategi står også mange av de nasjonale togmonopolene for fall nå og i årene som kommer.

Financial Times tror det vil innebære store muligheter for nye konktrakter for britiske togoperatører som Stagecoach, Go-Ahead og National Express og franske Keolis.

Ifølge Arriva som eies av Deutsche Bahn (DB) omsettes det for rundt 2000 milliarder kroner i det europeiske markedet for passasjertrafikk på skinner hver år.

- Det er en stor mulighet for transportselskaper. En utfordring bli å velge riktig sted for satsingen siden det åpner seg så mange steder nå, sier partner i KPMG David Williams til FT.

Det er Sverige og Storbritannia som har kommet lengst i arbeidet med å åpne jernbanen for konkurranse. De neste tre årene er det ventet at Sverige skal åpne for andre togoperatører på opptil en tredjedel av rutene, og i Storbritannia legges det opp til konkurranse om halvparten av rutene.

I Tyskland, hvor Deutsche Bahn regjerer nesten helt alene, legges det for tiden ut en rekke anbud flere distanser av lokale myndigheter. Det betyr at 14 prosent av Europas største skinnenett kan bli utsatt for konkurranse, ifølge FT.

Britiske National Express har allerede vunnet anbud på tyske ruter i Nürnberg by og mellom Münster, Köln og Bonn. Målet er å vinne en tysk kontrakt hvert år.

- Det kommer til å legges ut rundt 30 konkurranser de neste par årene, så sjansene er ganske gode, sier daglig leder i National Express Andrew Chivers til avisen.

Franske Keolis er også interessert i Tyskland, og de følger nøye med på jernbanereformene i Spania og Norge.

Men de ekspansjonsvillige operatørene har en utfordring. Mange av landene ønsker ikke å åpne opp jernbanemonopolet sitt. Operatørselskapet Arriva ble i i 2010 kjøpt av Deutsche Bahn som siden har brukt selskapet til å by på anbud i andre land, men ikke i Tyskland. Kritiske røster hevder statseide opertører som DB og SNCF i Frankrike, aktivt motsetter seg konkurranse i sitt eget marked mens de promoterer de i utlandet.

Powered by Labrador CMS