Ledelse

– Det er viktig å ha en forståelse av at svært mange beslutninger tas på grunnlag av tilfeldig-heter, sier Kjell Arne Røvik, professor ved Universitetet i Tromsø.

– Gapet mellom liv og lære øker

Gapet mellom hvordan vi tror vi fatter beslutninger og det som faktisk skjer ute i organisasjonene, er stort, mener Kjell Arne Røvik, professor ved Universitetet i Tromsø.

Publisert Sist oppdatert

Beslutningsforskerne Karin Brunsson og Nils Brunsson har nylig gitt ut en bok om beslutninger der de problematiserer de mekanismene som ligger bak en beslutning.

– Det er ikke alltid så enkelt at du får en bedre besluting av å være mer rasjonell, sier professor og beslutningsforsker Nils Brunsson i artikkelen Brysomme beslutninger.

Kjell Arne Røvik, professor ved Universitetet i Tromsø, mener det er viktig å ha et bevisst forhold til gapet mellom forestillingen om hvordan beslutninger tas og hvordan det skjer i virkeligheten.

– Nils Brunsson står i en skandinavisk tradisjon i organisasjonsteorien som i 50 år har pekt på avstanden mellom idealer og realiteter her, sier Røvik. Han viser til at beslutningsteorien i etterkrigstiden har utviklet seg fra superrasjonelle beslutningsmodeller til en mer nyansert og virkelighetsnær tilnærming.

– Store og komplekse saker forsøkes stort sett alltid løst ved rasjonelle beslutningsmodeller. Svært ofte blir imidlertid resultatene helt andre enn man hadde tenkt seg, sier Røvik, som mener at ferske norske eksempler er sammenslåingen av tre etater til NAV, samt sammenslåingene innenfor sykehussektoren.

– Det fascinerende er imidlertid at selv om at vi oftere mislykkes enn lykkes med slike prosesser, så svekker det overhodet ikke håpet og troen på de superrasjonelle beslutningsmodeller. Det er i sannhet stor avstand mellom liv og lære, sier professoren.

– Mange tilfeldigheter

Ved Universitetet i Tromsø har man hentet frem igjen og «pusset opp» emnene i beslutningsteori i fagene statsvitenskap og organisasjonsvitenskap. Karin og Nils Brunssons bok om beslutninger er å finne på pensumlistene.

– Blir man en bedre beslutningstager av å kjenne til alle vanskelighetene ved beslutninger?

– Ja, det tror jeg. Det er viktig å ha en forståelse av at svært mange beslutninger tas på grunnlag av tilfeldigheter. Det ligger også lærestykker i å ta innover seg hvor komplekse beslutningsprosesser faktisk er, sier professoren, som advarer mot å ta seg vann over hodet.

– Med alle de sammenslåingene vi nå ser, og med kort tid på å implementere, utfordres evnen til å ta rasjonelle beslutninger. Kanskje iveren etter sammenslåinger og å raskt gjennomføre store organisasjonsendringer hadde vært dempet hvis man hadde tatt et blikk i bakspeilet og tatt innover seg sannsynligheten for å mislykkes? Det er grenser for hva vi mennesker klarer å håndtere av kompleksitet.

«Det er grenser for hva vi mennesker klarer å håndtere av kompleksitet.»
Kjell Arne Røvik

Powered by Labrador CMS