Annonse
Influensa-virus Foto: Sanofi Pasteur

Gjennombrudd for en universell influensavaksine

En av de aller største farene for menneskehetens overlevelse er at et dødelig influensa-virus skal spre seg med rekordfart over hele kloden og ta livet av millioner, en såkalt pandemi. 

Til nå har spesielutviklede vaksiner, og antibiotika for flere av symtomene, holdt de verste utbruddene i sjakk. Men resultatet har blitt økende vaksineskepsis og stadig mer antibiotika-resistente bakterier.

Mange husker vaksinen mot fugleinfluensa som ble bredt distribuert i 2010, også i Norge. I ettertid er det påvist at man ikke kjente til og kunne informere om alle bivirkningene. 

Det er derfor nyheten om en mulig universell vaksine mot alle forgreininger av influensaviruset blir så godt mottatt idag.

Jakten på en slik vaksine som gjør at man ikke trenger å ta årlige influensasprøyter, har vært en av de mest prioriterte oppgavene for klinisk virologi, skriver Financial Times.

Gjennombruddet føyer seg inn i rekken av flere gode resultater for den internasjonale life sciense-industrien i år og er kjærkommen for en bransje som lenge har blitt anklaget for lav innovasjonstakt.

- Vi går i riktig retning av å skape en universell influensavaksine, sier Ian Wilson, biologiprofessor ved Scripps Research Institute i California til FT.

 

Annonse
Annonse