Arbeidsliv

Den globale arbeidsledigheten har nå stabilisert seg på 13 prosent. I 2014 ble det registrert 73,3 millioner arbeidsledige unge, en nedgang på 3,3 millioner i forhold til rekordåret 2009.

Global ungdomsledighet biter seg fast

Den globale arbeidsledigheten har nå stabilisert seg på 13 prosent. I 2014 ble det registrert 73,3 millioner arbeidsledige unge, en nedgang på 3,3 millioner i forhold til rekordåret 2009.

Publisert Sist oppdatert

Det viser tall ferske tall fra ILO- rapporten fra om ungdom og arbeidsledighet: "ILO’s Global Employment Trends for Youth 2015". Selv om ILO sier at dette er gode nyheter, er det fremdeles høyere enn før den økonomiske krisen, da den lå på 11,7 %.

ILO, International Labor Organization, er FNs særorganisasjon for arbeidslivet, skapt for å bedre levevilkårene, arbeidsforholdene og arbeidsmulighetene for arbeidstakere verden over, etablert i 1919. ILO er ansvarlig for å sette opp og ha tilsyn med internasjonale arbeidsstandarder. De har i dag 185 medlemsland.

Sammenlignet med 2012 er ungdomsledigheten blitt redusert med 1,4 prosentpoeng i utviklede økonomier og EU og med et halvt prosentpoeng eller mindre i Sentral- og Sør-Europa (utenfor EU) og CIS, Latin-Amerika og Karibia og Afrika sør for Sahara. De øvrige regionene - Øst Asia, Sør-Øst Asia og Stillehavet, Midtøsten og Nord-Afrika – opplevde en økning i ungdomsledigheten mellom 2012 og 2014. Det var ingen endring i Sør-Asia.

Det er også store kontraster mellom regionene, særlig mellom USA og EU. USA har hatt en nedgang fra 18% i 2010 til 10% i fjor, mens man i noen EU-land som Spania, Hellas og Portugal har en ledighet blant unge på mer enn 50%. I Midtøsten og Nord-Afrika er det opp mot 30 % ledighet, men hvor kvinneandelen neon steder ligger opp mot 50%.

Uformelle og usikre jobber er også med på å ødelegge utsiktene til en stabil økonomi. I rapporten anbefaler ILO å styrke utdanning og den formelle jobbsektoren. Raske endringer i teknologi, som igjen påvirker arbeids- og ansettelsesforhold, samt nye former for start-ups, krever en konstant tilpasning til nye arbeidsmarkedsforhold.

Tidlig avgang

En hovedutfordring er at millioner av unge mennesker i lavinntektsland fortsetter å forlate skolen på et tidlig stadium for å brødfør seg selv og familiene. Ifølge rapporten har 31 prosent av ungdommene i lavinntektsland ingen utdannelse i det hele tatt, sammenlignet med 6 prosent i lavere mellominntektsland og 2 prosent i øvre mellominntektsland.

Selv om ungdomsledigheten går ned i den industrialiserte delen av verden, er kvaliteten på jobbene under deres forventninger i forhold til utdanning og kompetanse. Mange blir også langtidsledige. I EU har mer enn én av tre arbeidsledig ungdom vært på jakt etter arbeid i mer enn ett år.

Powered by Labrador CMS