Europa

Greske banker åpnet igjen

Bankene i Hellas åpnet mandag, etter å ha vært stengt i tre uker. Kapitalkontrollen står fortsatt ved lag, og grensen for uttak er stadig 60 euro om dagen.

Publisert Sist oppdatert

Det hadde i morgentimene dannet seg lange køer i hovedstaden Aten etter at det gjennom helgen ble bekreftet i aviser og fjernsyn at bankene virkelig ville gjenåpne mandag.

Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet torsdag å øke tilførselen av krisekreditt. Banken hevet taket med 900 millioner euro. Dette gjorde det mulig å åpne bankene som har vært stengt siden 29. juni.

Det er fortsatt frykt for at panikkreaksjoner blant bankkundene kan føre til en ukontrollert bølge av uttak. Det daglige minibankuttaket blir derfor opprettholdt på maks 60 euro per person. Det er også begrensninger på å flytte penger til konto i utlandet.

I praksis overlever Hellas' banker utelukkende på grunn av støtten fra ESB.

Det vil bli mulig å betale regninger innenlands, gjøre innskudd og få tilgang til bankbokser. Fortsatt vil det være begrensninger på overførsler til og fra utlandet, noe som skaper store problemer for det greske forretningslivet.

Siden oktober har greske bankkunder tatt ut til sammen 35 milliarder euro i frykt for at bankene skal gå over ende eller at landet skal forlate euroen.

Tyskland statsminister Angela Merkel sier søndag at man snart må finne en løsning på situasjonen.

– Dette er ikke et normalt liv, så nå må vi være raske med å forhandle, formaner hun.

Økt moms

Grekere og turister må fra mandag av punge ut litt mer for mat og drikke i Hellas.

Momsen økes nemlig på en rekke varer. Det var et av kravene landets internasjonale kreditorer har stilt for at Hellas skal få en ny låneavtale.

Det betyr blant annet at moms på drikkevarer og mat på greske spisesteder og barer settes opp fra 13 til 23 prosent.

Momsøkningen gjelder også for drosjer, noe både grekere og turister vil merke.

Mer i statskassen

Økningen i moms og avgifter ventes ifølge greske medier å tilføre statskassen 800 millioner euro, tilsvarende rundt 7 milliarder kroner, fram til årsskiftet.

Greske medier hadde søndag satt opp en liste over varer som kommer til å bli dyrere fra mandag: Kjøtt, fisk, kaffe, te, juice, ris, mel meieriprodukter, dopapir og kondomer, er blant det man må betale mer for fra i dag.

Powered by Labrador CMS