Samfunn

Hellas' statsminister Evklid Tsakalotos la ikke skjul på frustrasjonen da han fikk ordet i nasjonalforsamlingen i Aten natt til fredag.

Greske lovgivere godkjenner kriseavtale med EU

Etter en lang natt med krangling godkjente den greske nasjonalforsamlingen med stort flertall den nye kriseavtalen med EU, bare timer før eurosonens finansministre møtes for å vedta den.

Publisert Sist oppdatert

Statsminister Alexis Tsipras sikret seg nok stemmer til å få avtalen godkjent fredag morgen, selv om avstemningen avslørte en stadig dypere splittelse i hans parti Syriza.

Det er venstresiden i Syriza som raser mot vilkårene regjeringen til Tsipras måtte akseptere for å få et nytt kriselån på 85 milliarder euro for å unngå statsbankerott.

Tsipras har uansett flertall for krisepakken med støtte fra den konservative opposisjonen, i tillegg til de fleste av Syrizas parlamentsmedlemmer.

Etter ni timer med komitédrøftinger og krangel om dagsorden kom ikke diskusjonen om selve kriseprogrammet i gang før kvart på fire fredag morgen, ifølge BBC.

Euromøte

Da hadde parlamentspresidenten Zoe Konstantopoulou, som er på Syrizas venstrefløy, avvist Tsipras' oppfordring om å få fortgang i drøftingene så de kunne bli ferdig før eurosonens finansministre etter planen møtes fredag ettermiddag.

Og da drøftingene om selve avtalen kom i gang, startet det med hissige utbrudd. Opposisjonen truet med ikke å støtte avtalen om finansminister Euklid Tsakalotos fortsatte å komme med det de kalte provoserende kommentarer.

Skatteøkninger

Venstrefløyen er særlig imot Tsipras' løfter om skatteøkninger og budsjettkutt i bytte mot det nye kriselånet fra EU, Det internasjonale pengefondet IMF og Den europeiske sentralbanken ESB.

Tidligere energiminister Panagiotis Lafazanis leder opprørsfløyen i Syriza og tok i forbindelse med debatten et første skritt mot et brudd med Syriza da han og elleve andre Syriza-medlemmer kunngjorde at kampen mot den nye avtalen nå starter over hele landet.

Powered by Labrador CMS