Publisert: 9. desember 2015 kl 10.55
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57
Magne Lerø (født 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, Samtiden, bransjeavisen Dagligvarehandelen, Reiseliv1 og Convenience gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.

Hakkekyllingen Telenor

Telenor er trent til å leve med kritikk. I gamle dager klaget folk over at summetonen ble borte. I dag kan en høre skrekkelige historier om uforstand fra kundeservice. Telenors konkurrenter har ofte et og annet å klage på. De siste åene kjennetegnes av at politikerne hakker løs på Telenor for at de ikke gjør som de vil.

Da Trond Giske var næringsminister sparket han Harald Norvik som styreleder fordi styret ikke tok signalene om at Giske ville at Telenor fortsatt skulle eie en del av TV2 gjennom A-pressen.

Fordømmelsen av Telenor startet med Stortingets høring om hva ledelsen i selskapet hadde foretatt seg for å forhindre korrupsjon i Vimpelcom. Fordi saken er under etterforskning, var det en del Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser ikke kunne si. Det kom fint lite ut av denne høringen. Men styreleder og konsernsjef i Telenor ble hengt ut som personer som ikke hadde gjort det som kunne forventes av dem. De fikk gjennomgå på sosiale medier og av avisenes kommentatorer. Hakkingen var i gang, under ledelse av Martin Kolberg og Abid Raja.

Lyve for Stortinget

Seinere innrømmet Baksaas at han ikke hadde fortalt alt til komiteen. Siden den tid har Svein Aaser også måtte leve med at han lyver for Stortinget. Aaser har valgt å tie. I dag synger han ut i et innlegg i Dagens Næringsliv. Han nekter for at han har løyet for Stortinget. «Jeg ønsker ikke å holde tilbake noe relevant informasjon og gjorde det heller ikke da jeg forrige gang ble spurt av komiteen», skriver ham.

 

Det sitter fire kvinner i styret i Telenor som mener Brekke er bedre kvalifisert enn de kvinnene som var inne i prosessen. Politikerne og folk flest på sosiale medier mener de disse kvinnene ikke gjør jobben sin. Hakke. Hakke.
Saken fortsetter under annonsen

 

Bakgrunnen for at Aaser gikk ut, var at VG hevder at han har løyet på nytt. Han hadde sagt at det var kvinner med i sluttfasen i ansettelsen av ny toppsjef. Men VG kunne fortelle at to kvinner de mener er godt kvalifisert ikke var blitt intervjuet en gang. Berit Svendsen, som er sjef i Telenor Norge, har riktignok snakket med hodejegeren, men hun oppfattet ikke at hun var sentral i prosessen.

Aaser har gjort rede for en prosess som er usedvanlig grundig og helt etter læreboka. De startet med 20 navn på blokka, i tillegg til interne kandidater. Aaser sier at det var en kvinne med i sluttfasen. Han definerer sluttfasen som de som fikk møte både hodejeger og en del av styret. Det var altså en annen kvinne som var mer aktuell enn Berit Svendsen. Men av de tre som fikk møte hele styret, var det ingen kvinner.

Mæland sikrer seg

Den som har havnet i et underlig lys, er næringsminister Monica Mæland. Hun har gått videre med konfidensiell informasjon hun fikk fra Telenor. Dette reagerer justisdepartementet i USA på. Hun har gitt Svein Aaser sparken for at han har fortalt henne noe de som etterforsker saken mener han ikke burde ha fortalt henne.

Monica Mæland er opptatt av å sikre seg. Ved å sparke Aaser, har hun vist handlekraft. Politikerne meldte seg etter hvert på banen. Lederen av næringskomiteen, Geir Pollestad, (Sp) mente det var grunn til å vurdere om hele styret burde få sparken for måten de hadde taklet Vimpelcom-saken på.

Det er ingen ting som tyder på at styret i Telenor har sviktet i denne saken. Ingen har anklaget Telenor for korrupsjon. Men når et selskap får status som hakkekylling i mediene, er det bare å henge seg på. Pollestad viser vei.

Saken fortsetter under annonsen

Midt opp alt styret, avdekker Kapital at den nye konsernsjefen, Sigve Brekke, framstår med en CV i Asia som ikke stemmer. Han framstår med flere akademiske grader han ikke har, fordi det mangler noen vekttall. En pinlig sak for Brekke. Styret ser ikke på det som er nevneverdig problem. Den CV-en de har forholdt seg til, er riktig. Og det er ikke eksamener for mange år tilbake som er avgjørende for valget av ham som toppsjef. Men det er nok av dem som mener det er en skandale at Telenor har fått en sjef som jukser med CV-en sin. Redaktør Trygve Hegnar er blant dem som mener at bladet hans har avslørt noe som er så alvorlig at Brekke bør får sparken i Telenor. Det er fritt fram for å hakke på Sigve Brekke.

Tung start

Brekke har fått særdeles vanskelig start i Telenor. Han mente det beste var å sette i gang en omfattende granskning av hva som skjedde under Baksaas ledelse. Indirekte bekrefter han på denne måten at noe er galt i Telenor. Flere sentrale ledere har blitt permittert selv om de ikke er mistenkt for noe, men de har hatt med Vimpelcom å gjøre. Den prosessen han har sagt i gang, kan skape sterke spenninger og problemer internt.

Den såkalte avsløringen i VG om at dyktige kvinner er blitt neglisjert ved ansettelsen av ny toppsjef, har bragt hakkingen på Telenor til nye høyder. Både folk flest og akademikere henger seg på. VGs opplag framstår for dem som bevis på at Svein Aaser bløffer om prosessen. Det hjelper ikke hva han sier. Professor Linda Lai er blant dem som nekter å tro på det Aaser sier. Hun mener å vite bedre, belest som hun er.

Alle politikere sier selvsagt det samme, og Monica Mæland ber som ventet styret gi en forklaring. Den vil hun få. Så vil denne saken gå over. Det styret kan si, er at de ikke ansetter ut fra politikeres ønske, men ut fra hvem som er best kvalifisert.

Det sitter fire kvinner i styret i Telenor som mener Brekke er bedre kvalifisert enn de kvinnene som var inne i prosessen. Politikerne og folk flest på sosiale medier mener de disse kvinnene ikke gjør jobben sin. Hakke. Hakke.