En gresk kvinne under en protestmarsj mot Eurogruppen tidligere i juli.

Foto

AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

Håper avtalen vender Tsipras mot sentrum

Publisert: 14. juli 2015 kl 10.50
Oppdatert: 14. juli 2015 kl 10.53

– Den tredje avtalen mellom Hellas og kreditorene har bidratt til at vi har unngått, for nå, en katastrofal Grexit, sier Hari Tsoukas til Dagens Perspektiv.

Han er professor ved Warwick Business School og stilte til valg for det greske partiet To Potami (elven) ved forrige parlamentsvalg. To Potami står for en sosialedemokratisk, liberal linje politisk, ifølge partiet selv.

– Avtalen vil også bidra til at Hellas fortsetter med euroen, men kostnaden blir enorm for landet og vil også ha implikasjoner for eurosonen som helhet, sier han.

Tsoukas tror ikke Hellas vil klare å komme seg ut av krisen uten bedydelig gjeldsreduksjon. 

– Økonomisk historie har vist at svært gjeldsbetyngede land ikke kan vokse uten restrukturering av gjelden. Den greske gjelden er for høy for at vi noen gang vil kunne klare å betale den tilbake med en økonomi som er 25 prosent mindre enn før krisen, sier han.

Foto

Warwick Business School

Han tror  innstrammingene vil fortsette og at grekerne vil måtte se enda mer av inntekten sin redusert, men tror også at arbeidsledigheten vil falle hvis tiltak mot den økonomiske krisen blir innført.

Saken fortsetter under annonsen

Det er derimot ikke like sikkert,  ifølge ham.

– Den radikale venstreside-regjeringen vil late som de innfører reformene som de selv ikke tror på. Syrizas eksistensgrunnlag er jo motstand mot innstramming og pro-markedsreformer. De vil ha en stat som vokser. Hvordan kan en regjering følge opp en politikk de er såpass motstander av? spør han.

Tsoukas tror avtalen vil få politiske følger i Hellas. Han ser for seg et nytt politisk landskap. 

– Etterspillet vil antagelig føre til en splittelse innad i Syriza, og kanskje også til at koalisjonen med det populistiske høyre-partiet Anel sprekker. Dermed er det duket for en ny valgrunde, sier han og legger til at Tsipras fortsatt er landets mektigste politiker.

– Folk stoler på ham fordi han turte stå opp mot kreditorene. At avgjørelsene hans svekket økonomien og stengte bankene, for så å bidra til å gjøre avtalen strengere, vil ikke svekke ryktet hans. Uten Tsipras vil ingen fremtidig gresk regjering være mulig, sier Tsoukas som håper Tsipras vil snu seg mot sentrum og bidra til å dannet et sosialdemokratisk parti.

 

 

Saken fortsetter under annonsen