Samfunn

Hårsåre redere

Sturla Henriksen i Rederiforbundet misliker min analyse av rederinæringen og mener jeg har dårlig dømmekraft og at jeg ikke har evne til å se hvilken betydning rederiene spiller i norsk økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Min kronikk i Ukeavisen hadde overskriften: «Næringspolitikk for fremtiden». Mitt poeng var hvor lenge skal vi subsidiere næringer som ikke er lønnsomme? En konkurransedyktig næring for Norge er en næring som er i stand til å betale norsk lønn og norsk skatt og samtidig gå med overskudd. At det skulle medføre dårlig dømmekraft har jeg problemer med å forstå.

Rederiene sier de er avhengige av at staten dekker deres lønnskostnader og at selskapsskatten settes til 0. Da blir det spesielt å påstå at rederinæringen er konkurransedyktig. Den totale verdiskapningen for Norge ville vært høyere om de som er ansatt av rederiene i stedet ble ansatt i bedrifter hvor de er i stand til både å betale eierne, de ansatte og skatten selv. Når næringer over år ikke lenger er konkurransedyktige, bidrar støtteordningene i stor grad til å opprettholde ulønnsomme bedrifter og bevare en foreldet næringsstruktur, fremfor å legge til rette for de næringene som har høyest vekstpotensial.

Rederiforbundet har gjort en god jobb for sine medlemmers interesser. All ære for det. Min kritikk var rettet mot regjeringen som nylig foreslo å øke støtten til rederiene i form av økt støtte til å dekke rederienes lønnskostnader. Min jobb er å få regjeringen og næringspolitikere til å interessere seg mer for de næringene som ikke trenger subsidier og som har et fremtidig stort vekstpotensial. Sturla Henriksen skriver at den maritime næringen de siste 10 årene har skapt verdier for 175 milliarder kroner. Det er flott, men han unnlater samtidig å fortelle at store deler av denne verdiskapingen er drevet frem av leverandører til oljeindustrien og ikke rederinæringen. At gavepakken til rederne ble behørig feiret under Norshipping lar seg vanskelig bortforklare. Og det er vel en kjensgjerning at de som ikke betaler skatt kan bruke mer på viner og fyrverkeri enn de som må bidra til fellesskapet. Jeg unner rederne hver dråpe dyr vin, men hvor lenge skal vi fortsette å subsidiere en næring som sier de ikke kan klare seg uten betydelig statsstøtte? Det handler om hvilken næringspolitikk vi skal føre i Norge.

Per Morten Hoff er general­sekretær i IKT Norge.

Powered by Labrador CMS