Samfunn

Regent Street, norsk eiendom i London.

Hedgefond shorter eiendom i London - Oljefondet kjøper

Mens Oljefondet kjøper stadig mer av London, ser investorer gryende tegn til pessimisme.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha steget med 50 prosent de siste fem årene har usikkerheten begynt å spre seg i eiendomsmarkedet i London. Financial Times melder at en rekke hedgefond, altså investorer som ofte spekulerer i fallende priser, har tatt posisjon for et snarlig fall.

I første omgang er det bolig og ikke nødvendigvis næringseiendom investorene skyr unna. Særlig eiendomsmeglerne Foxtons og Savills, eiendomsportalen Zoopla og husbyggeren Berkeley Group har blitt utsatt for de mest pessimistiske spådommene. Aksjene i disse selskapene er shortet, eller lånt og umiddelbart solgt i håp om prisfall. Hvis aksjekursen faktisk ender opp lavere innen lånetiden er over, har "shorteren" tjent penger på lånet.

Financial Times skriver at London er i ferd med å få et stort overskudd av boliger i luksussegmentet. Mens rike utlendinger, gjerne fra Russland, har bydd over hverandre for eiendom i byen de siste tiårene, ser man nå tegn til at dette er i ferd med å stoppe opp. I tillegg har britiske myndigheter truet med å innføre eiendomsskatt, noe som ifølge avisen har ført til usikkerhet i markedet.

Oljefondet fortsetter eiendomskjøp

En investor som fortsatt har klokkertro på eiendomsmarkedet i London, er det norske oljefondet. I slutten av januar økte fondet porteføljen i London med drøye 2,2 milliarder kroner som var prisen for Queensberry House, eiendommen der de selv holder kontor i sentrum av London.

Tidligere har oljefondet kjøpt andel i blant annet ikoniske Regent Street.

Oljefondet har signalisert økte investeringer i eiendom. I USA har fondet kjøpt seg opp i byer som New York, Washington D.C, Boston og San Francisco, mens det i Europa byer som London og Paris. Dette er typisk langsiktige investeringer.

Powered by Labrador CMS