Ledelse

Tormod Hermansen vil organisere Norge på nytt i sin nye bok.

Hermansens drøm

I sin nye bok, «En bedre styrt stat?» vil tidligere Ap-strateg og Telenor-sjef Tormod Hermansen organisere Norge på nytt.

Publisert Sist oppdatert

I boken lanserer Hermansen store og grunnleggende endringer av det offentlige Norge, skriver Klasskampen.

Han ønsker blant annet å redusere antall departmenter fra dagens 16, til mellom 10 og 12. Antall kommuner bør ned til mellom 100 og 150. Hermansen vil også erstatte dagens ordning med fylker, og heller innføre færre regioner med mer makt til fylkesmannen. Samtidig må fylkeskommunene avvikles. Til slutt vil han endre dagens ordning med regionale helseforetak. Et utvalg bør settes ned for å få en gjennomgang av hvordan dagens offentlige sektor fungerer.

På grunn av sykdom har Hermansen fått sin venn og tidligere kollega Knut Grøholt til å fullføre og redigere boken. Grøholt forstår at mange av forslagene vil føre til store interessekonflikter.

– Likevel må det være Stortingets ansvar å sikre en best mulig kommunestruktur. Det betyr at de også må kunne skjære igjennom, sier han til Klassekampen.

Hermansen argumenterer i boken med at departementene har utviklet en organisasjonskultur der det er viktigere ikke å gjøre feil enn å finne kreative løsninger.

I 1989 ledet Hermansen utvalget som la frem utredningen «En bedre organisert stat». 26 år senere regnes dette arbeidet fortsatt som en viktig premissleverandør for mange av reformene som har kommet senere.

Powered by Labrador CMS