Samfunnsansvar

Nordsjøen er blitt varmere.

Høyere havtemperatur i Nordsjøen og Skagerrak

Nordsjøen og Skagerrak er stort sett i god stand, men opplever noen bekymringsfulle endringer. Blant annet høyere havtemperatur – noe som kan få stor betydning for hele økosystemet i havområdet.

Publisert Sist oppdatert

Det viser årets statusrapport fra gruppen for overvåking av marine økosystemer i Nordsjøen og Skagerrak (overvåkingsgruppen).

2014 var et varmt år i Nordsjøen og Skagerrak. Både i overflaten og på dypere vann.

«Gjennom hele 2014 har overflatevannet i nærmest hele Nordsjøen og Skagerrak vært varmere enn normalen. Temperaturen i dypvannet i Skagerrak har også ligget over normalen. Sommeren var spesielt varm i Nordsjøen og Skagerrak, samtidig som innstrømmingen av atlanterhavsvann var rekordlav gjennom våren og sommeren. Den milde vinteren ga lavt varmetap, og det gjorde at varmeinnholdet for hele året økte», heter det i rapporten.

Høyere havtemperatur har bidratt til å skyve utbredelsesområdet til flere næringsrike dyreplanktonarter nordover, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

Endringen kan påvirke store deler av økosystemet.

Sjøfuglbestander endres

Det er blant annet observert endringer i sjøfuglbestandene. Det er nå mindre toppskarv, sildemåke og ærfugl i Nordsjøen enn tidligere. Årsaken er trolig endringer i næringstilgang, skriver Miljødirektoratet.

Den nye rapporten viser at de fleste fiskebestandene i havområdet er i bra stand. Det er likevel bekymring rundt lav rekruttering av torsk, sei og deler av tobisbestanden. Nordsjøtorsken har ikke hatt god rekruttering siden 2000, og situasjonen for seien er usikker.

Mattrygghet

Tilførselen av tungmetaller og mange organiske miljøgifter har gått ned siden 1990-tallet. Likevel tyder miljøovervåkingen på at nivåene av miljøgifter er høyere i Nordsjøen og Skagerrak enn i Norskehavet og Barentshavet.

Mattryggheten er i stor grad vurdert som god. Unntaket er lever av torsk, der mange fisk overskrider grenseverdier for mattrygghet for enkelte organiske miljøgifter.

Marin forsøpling bekymrer

Marin forsøpling, som er påvist i til dels store mengder langs hele norskekysten, er en ekstra belastning og kan være en trussel for dyrelivet langs kysten, fremheves det i rapporten.

Sjøfugl er trolig en spesielt utsatt gruppe. I Nordsjøområdet har andelen havhester med plast i magen vært konstant eller økende.

Powered by Labrador CMS