Samfunn

Marit Arnstad (Sp) i samtale med Jonas Gahr Støre (Ap) og Rasmus Hansson (De Grønne)

Høyre-topp hudfletter Sp-Arnstad etter Pod-kritikk

Senterpartiet er sterkt kritisk til Politidirektoratets utvikling de siste årene og åpner nå for å legge det ned. Det mener Høyres Hårek Elvenes er reinspikka opportunisme.

Publisert Sist oppdatert
Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet åpner nå for å overføre Politidirektoratets oppgaver til andre organer og mener det er på høy tid å ta debatten om selve eksistensberettigelsen til Pod.

– Jeg stiller spørsmål om hvilke genuine oppgaver Pod har i dag som ikke kan ivaretas av politimestrene i politidistriktene, Justisdepartementet eller særorganene, sier Marit Arnstad til ABC Nyheter.

I løpet av de tre siste årene har staben vokst fra 182 til 314 faste eller midlertidige ansatte, og konsulentbruken har økt kraftig. Samtidig holdt direktoratet igjen 100 millioner kroner i overføringer til politidistriktene, som på sin side har advart mot oppsigelser og krisebudsjetter, ifølge gjennomgangen nettstedet har gjort.

Ren opportunisme

Høyres medlem i justiskomiteen, Hårek Elvenes, mener Arnstads utspill har en sterk og gjenkjennelig distriktspolitisk slagside og kaller det både respektløst og useriøst. Arnstad og andre som kritiserer Pod i den aktuelle situasjonen opptrer som «rene opportunister», mener han.

– Senterpartiet er gjenkjennbart i sin kamp mot sentrale institusjoner, sier Elvenes til NTB.

Ifølge Arnstad kan ansvaret for særorganer som Kripos, Økokrim og Utrykningspolitiet overtas av Justisdepartementet. Departementets politiavdeling kan ta de administrative oppgavene, mens analysevirksomhet, beredskap og noen politifaglige oppgaver kan overføres til politidistriktene.

Hasardspill med beredskap

Elvenes poengterer på sin side at politietaten er i sterk endring som følge av politireformen, og viser dessuten til Gjørv-kommisjonens etterlysning av sterkere koordinasjon og ledelse i politiet og mindre politisk detaljstyring. Det Arnstad gjør, er å ta til orde for et politi uten ledelse og å underlegge det enda sterkere politisk styring, mener han.

– Å ha en beredskapsorganisasjon uten overordnet ledelse er å spille hasard med beredskapen, sier Elvenes og hevder Sp ikke ønsker at politireformen skal lykkes.

Snarere enn å komme med «stadige bakholdsangrep» som svekker Pod, bør politikerne på Stortinget innta en konstruktiv rolle som eiere av politietaten, foreslår Høyre-politikeren. (©NTB)

Powered by Labrador CMS