Nyskaping

Hva bremser innovasjon i offentlig sektor?

Det svenske magasinet Chef stilte spørsmålet til 1189 ledere, og fikk et par litt overraskende svar.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare i Norge det jaktes på innovasjonsmuligheter i offentlig sektor. Det samme skjer i våre naboland.

Men hva er det som bremser innovasjon i offentlig sektor? Det svenske magasinet Chef har forsøkt å finne svar på en dette i en undersøkelse der 1189 ledere har deltatt. Er det tid som er problemet? Eller for lite ressurser?

Dette er to vanlige forklaringer man ofte hører når det skal forklares hvorfor innovasjon går tregt, men Chef fikk hjelp av en ledelsesekspert og en forsker for å gå dypere ned i materien i undersøkelsen, og konklusjonen var at tid og penger ikke er en så stor bremsekloss som man kanskje kunne tro.

Ifølge svarene i Chefs undersøkelse er det mangel på kunnskap som er største problemet.

Faktoren som kommer ut som nummer to, er at medarbeidere viser manglende vilje til å engasjere seg i innovasjonsarbeidet.

Undersøkelsen, som er omtalt i heftet «Chef.Guide. Innovationschef i offentlig sektor» har dessuten et annet funn som kan være til ettertanke. Det viser seg nemlig at ledere på ulike nivåer ser forskjellig på hvordan det står til med innovasjonskraften. På en skala fra 1 til 6 vurderer toppledere i snitt innovasjonskraften til å ligge på 4,6. Mellomledere og enhetsledere vurderer i snitt innovasjonskraften til henholdsvis 3,9 og 3,8.

Powered by Labrador CMS