Arbeidsliv

Ingeniører velger bort oljebransjen

Universum har kartlagt Norges mest attraktive arbeidsgivere. Virksomheter i oljebransjen faller kraftig, noe som fører til at andre bransjer og utvalgte statlige virksomheter klatrer tilsvarende.

Publisert Sist oppdatert

ConocoPhillips, Lundin Norway, Shell, FMC Technologies, DNO, Subsea 7, National Oilwell Varco, BP, ExxonMobil, Schlumberger, GE Oil&Gas, ENI Norge, Oddfjell Drilling og selv Olje- og Energidepartementet faller på årets liste over de mest attraktive arbeidsgiverne for erfarne ingeniører.

– Jeg kan ikke huske å ha sett en så kraftig nedgang fra ett år til et annet, sier daglig leder Carlo Duraturo i Universum Norge i en pressemelding. – Et fall for oljebransjen var forventet, men ikke så markant som dette.

Rett nok innehas de to øverste plassene fremdeles av hhv Statoil og Aker Solutions – men avstanden ned til plassene under er skrumpet inn betraktelig, heter det i pressemeldingen fra Universum.

Universum kartlegger preferansene til 8354 yrkesaktive i Norge, fordelt på en rekke ulike bransjer. Undersøkelsen gjennomføres årlig. På våren gjennomføres en tilsvarende undersøkelse overfor studenter.

En bransjes ”død” er som kjent en annen bransjes brød. Selskapene som tar plassene til oljeselskapene er fra blant annet bygg- og anlegg, tradisjonell industri og fornybar energi. Her finner vi alt fra DNV GL, Kongsberg Gruppen, Norconsult, Multiconsult, Statkraft og Statens vegvesen, skriver Universum om sin egen undersøkelse.

Økomomer og IT-ansatte

Tidligere økonomistudenter har også endret sine preferanser. Den tidligere yndlingen Statoil er ute av pallen, og i stedet ønsker økonomene i størst grad å jobbe for Google, DNB og Innovasjon Norge. Som mange ganger tidligere er IT-studentenes favorittarbeidsgiver Google, etterfulgt av Microsoft og Finn.no – sistnevnte klatrer opp på pallen fra fjorårets fjerdeplass.

Powered by Labrador CMS