Samfunn

Kvinne på gaten i Guangxi.

Inntektene til de fattigste vokser raskest i Kina

De 500 millioner fattigste kineserne opplever nå solid velstandsvekst. Det vil de blant annet bruke på sminke og kino.

Publisert Sist oppdatert

Inntektene til Kinas 40 prosent fattigste vokser med 9 prosent i året. Det skriver Financial Times. Den sterke veksten er med det høyere enn for de rikeste i landet. Det står i sterk kontrast til for eksempel USA, hvor middelklassen har skrumpet inn og det i realiteten er inntektene til de 1 prosent rikeste som har vokst mest.

Mens den økonomiske situasjonen i verden siste 30 årene har vært preget av en kraftig økning i antallet arbeidere, særlig på grunn av Kinas åpning av økonomien og eksportdrevene politikk, med dertilhørende stagnasjon i lønnsvekst, er det mange som nå forventer at denne megatrenden kan komme til å snu. Kinas arbeidsstokk er nå på sitt aller største og er ventet å bli mindre med årene, blant annet som følge av ett barns politikken og en kommende eldrebølge.

Hvem tjener?

FT har sett på hvilke sektorer som er best tjent med at 500 millioner kinesere med lav inntekt etter hvert får mer til overs som kan brukes på forbruk. I første omgang ser det ut til at det er enkle luksusprodukter og underholdning som har størst apell.

Kosmetikkprodusenten AS Watson, den største i Kina, rapporterer om for eksempel om rekordvekst.

Det samme gjør kinoene. Til nå i år har kinesiske kinoer økt omsetningen med 40 prosent. Det er knyttet stor spenning til hvordan Disneys Star Wars The Force Awakens vil gjøre det i landet. I utgangspunktet var ikke Star Wars-filmene spesielt populære, men i et enorm PR-stunt har Disney fått avbildet 500 storm-tropper på den kinesiske mur. Det kommer til å hjelpe.

Powered by Labrador CMS