Samfunn

Israels suksessfulle oppstartselskaper kan takke en svært aktivt næringspolitikk.

Israel bruker 4,5 prosent av bnp på forskning

Ingen land i verden kommer i nærheten av forskningsnivået til Israel. Staten subsidierer 85 prosent av kapitalen i gründerbedrifter. Det har begynt å kaste av seg.

Publisert Sist oppdatert

Israel omtales ofte som selve oppstartslandet hvor nye innovtive bedrifter spretter opp med jevne mellomrom.

I dag har Israel den høyeste tettheten av oppstartselskaper i verden. Landet tiltrekker seg 2,5 ganger mer venturekapital per innbygger enn USA, og har flere selskaper notert på teknologibørsen Nasdaq enn hele Europa til sammen.

Flere analytikere retter en finger mot den allmenne verneplikten og samarbeidet med forsvaret. Etter endt tjeneste føres ny teknologi ut i næringslivet gjennom høykompetente veteraner som i mange år har jobber tett opp mot ny forsvarsteknologi.

Selv forklarer israelerne suksessen med en kultur for individualisme, egalitarisme og pleie/fostring. Det jødiske uttrykket «chutzpah» får også ære. Det kan oversettes med breialhet eller frekkhet. Det utrykker troen på at Israelere har en spesiell evne til å avvise den etablerte lære og overkomme motgang.

Men kanskje kan suksessen forklares enklere. Tallenes tale viser nemlig at Israel er i soleklar ledelse i verden når det gjelder hvor stor andel av bruttonasjonalprodukt som går til forskning og utvikling (fou).

Mens Norge ligger i underkant av 2 prosent av bnp, bruker Israel hele 4,5 prosent av bnp på fou. Snittet i OECD er på 2,2 prosent.

Foto Dany Bahar

Dany Bahar i den Inter-amerikanske investeringsbanken peker på at Israel har hatt en unik innstilling til innovasjon i en årrekke, og at det er det som nå virkelig begynner å betale seg. Og ifølge Bahar utføres en av de viktigste rolle ne av Finansdepartementets avdeling for forskning (The Office of the Chief Scientist (OCS) of the Ministry of Economy), en uavhengig enhet styrt av embetsverket og eksperter som utformer regelverket til støtte for næringslivet. Avdelingen identifiserer også viktige kilder til markedssvikt til hinder for innovasjon. OCS støtter for tiden rundt 20 sertifiserte inkubatorer spredt rundt i landet. Samtidig subsidierer OCS rundt 85 prosent av gründerbedriftene. For hver dollar private investorer spytter inn i inkubatorbedriftene, gir OCS 7 dollar.

Powered by Labrador CMS