SV.

Foto

Karin Andersen er innvandringspolitisk talskvinne i SV. Hun mener vi nå må pålegge kommunene å bosette asylsøkere. 

Karin Andersen, SV: – Flyktningpolitikk er ikke noe kommunalt valgfag. Det må bli slutt på kommunenes vetorett

Publisert: 29. oktober 2015 kl 10.04
Oppdatert: 29. oktober 2015 kl 13.42

I morgen, fredag, legger regjeringen frem tilleggsproosisjonen til statsbudsjettet som handler om hvordan tilstrømmingen av asylsøkere skal finansieres. Det er allerede varslet at regjeringen vil finansiere en del av kostnadene gjennom kutt i bistandsbudsjettet. Flere medier melder om at det skal tas 4 milliarder fra bistand. Det vil i så fall bety et kutt på 12 prosent av et totalt bistandsbudsjett på 33,6 milliarder. 

I tillegg har regjeringen varslet at asylsøkere må regne med lavere standard på mottakene og i de offentlige tjenstene de tilbys. 

Les også: 
Toppsjefen i Hero advarer regjeringen: – Lavere standard i asylmottakene vil kunne slå negativt ut

SV mener regjeringen angriper problemstillingen helt feil, dersom målet er å spare penger og å føre en mer effektiv asylpolitikk. 

Partet vil tenke helt nytt om måten vi mottar og tar vare på asylsøkere og har flere forslag til behandling i Stortinget, som kan gi en ny, bedre og mer effektiv asylpolitikk, mener innvandringspolitisk talskvinne og SVs representant i kommunalkomiteen, Karin Andersen.

Et av forslagene går på å skape en ny bosettingsordning etter dansk modell. Målet er at asylsøkere bosettes mye raskere i kommunene og at antall asylmottak dermed kan reduseres. For å få til dette, må det åpnes for at kommunene kan pålegges å ta i mot og bosette asylsøkere. I forslaget heter det blant annet:

«Dersom kommunene ikke blir enige seg imellom, eller flyktningene ikke blir bosatt innen fastsatte tidsmål, foreslår departementet at fylkesmannen gis rett til å tilvise flyktninger til kommunene.»

Saken fortsetter under annonsen

Dette forslaget var også oppe i 2011, under den rødgrønne regjeringen. Den gang ble det lagt bort, blant annet etter sterke protester fra kommune-Norge og fra regjeringspartner Senterpartiet.

Nå mener Karin Andersen tiden er overmoden til å ta det opp igjen.

– Den såkalte frivillighetslinja til kommunene er i realiteten en vetorett. Men vi kan ikke ha det slik at kommunene har flyktningpolitikk som valgfag. Bosetting av flykninger og asylsøkere bør bli en helt ordinær del av kommunens oppgaver, mener hun, og sammenligner med barnevernstjenesten.

– Staten kan ikke overlate asylpolitikken til kommunene. Se på barnevernet. Det er ingen som synes det er særlig hyggelig at det er behov for kommunale barnevernstjenester, men barnevern er ikke noe kommunene kan velge bort av den grunn.

SV og Karin Andersen ønsker seg en mottaks- og bosettingspolitikk av dansk modell. I Danmark er det Røde Kors eller kommunene selv som driver asylmottakene. Men bosettingen skjer mye raskere enn i Norge.

– Folk sitter alt for lenge i mottak. Mange blir rett og slett sjuke av det, sier Karin Andersen, og bruker Frps barne- og familieminister Solveig Horne som «sannhetsvitne»:

«Jo raskere en flyktning får bosette seg i en kommune, desto raskere kan vedkommende delta og bidra med sine ressurser i arbeidsliv og samfunn», skriver Solveig Horne og hennes departement i statsbudsjettet.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er jeg helt enig i! sier Andersen.

Hun mener også økt bruk av selvbosetting må til. Og at introduksjonskurs og språkopplæring blir bedre når du får det i en kommune der du skal bo, enn på et asylmottak. 

Nei til profitt på velferd

Et annet forslag fra SV og Karin Andersen som ligger på vent for behandling i Stortinget dreier seg om å stramme inn på muligheten til å ta utbytte fra velferdstjenester for private aktører. Forslaget ber regjeringen sørge for å utrede hvordan man kan fjerne muligheten for profitt fra private velferdsleverandører:

«Stortinget ber regjeringen sette ned et offentlig utvalg som skal utrede omfanget av profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester, og foreslå tiltak som kan sørge for at offentlige midler som bevilges til velferdstjenester, i sin helhet går til dette formålet».

Karin Andersen legger ikke skjul på at hun særlig hadde eierne av asylmottak i tankene når hun formulerte forslaget.

– Jeg har ikke noe i mot at private driver virksomhet og tjener penger. Men rene velferdstjenester skal det offentlige ha kontroll over. Å drive asylmottak er en velferdstjeneste. Det er staten som betaler alt. Da bør ikke private kunne ta ut millioner i overskudd, mener Andersen.

Saken fortsetter under annonsen

Hun understreker at disse forslagene er tenkt som mer langsiktige løsninger, og innser at det ikke er mulig å endre mottakssystemet over natten i den akutte flyktningsituasjonen vi opplever nå.

Men på sikt mener Karin Andersen og SV at man trenger en grunnstamme med faste asylmottak drevet av frivillige eller kommunene. Så må man ha beredskap for store økninger i antall flyktninger som kommer.

– Vårt forslag vil gjøre asylbehandlingen raskere, mer effektiv og mye billigere.