Samfunnsansvar

En gjeng lykkelige frivillige.

Kommunereformen: Frykter frivilligheten blir salderingspost

Paraplyorganisasjonen Frivillighet Norge er bekymret for at kommunene kan komme til bruke frivillighetssentralene som salderingspost når budsjettene skal vedtas og kommuneøkonomien er trang.

Publisert Sist oppdatert

- Skal kommunene få ansvaret for frivillighetssentralene må staten legge føringer for å sikre at frivillighetens kår i kommunene ikke svekkes, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Birgitte Brekke.

Det er i den foreslåtte kommunereformen som nylig ble fremlagt at Regjeringen foreslår å overføre tilskuddene til frivillighetssentralene til kommunene slik at de kan få et mer helhetlig ansvar. Dette er i tråd med anbefalingene fra KS, som er opptatt av at frivillighetssentralene er lokale og dermed bør være et kommunalt anliggende. Frem til nå er det Kulturdepartementet som har administrert tilskuddene til de om lag 400 sentralene rundt omkring i Norge. Hvordan sentralene skal organiseres har vært oppe til debatt flere ganger de senere årene.

Frivillighet Norge organiserer i overkant av 200 frivillige organisasjoner. Den frivillige arbeidsinnsatsen i de frivillige organisasjonene i Norge tilsvarer 115 000 årsverk, hvor 48 % av befolkningen (over 16 år) bidrar med frivillig arbeid i de frivillige organisasjonene årlig. I Frivillighet Norges medlemsundersøkelse fra høsten 2009 rapporterte over halvparten av organisasjonene at de har hatt medlemsvekst i den siste femårsperioden.

- Dersom kommunene bruker frivillighetssentralene som salderingspost vil rommet for frivilligheten i nærmiljøene bli mindre. Dette er alvorlig både for demokratiet og velferden i lokalmiljøene våre, sier Brekke.

I argumentasjonen for flytting argumenterer regjeringen Solberg med at de ønsker sterkere lokalsamfunn og kommuner med flere oppgaver som kan gi innbyggerne bedre tjenester. Regjeringen mener innbyggerne får best hjelp når kommunene kan se helheten i behovet. Blant de andre oppgavene som foreslås flyttet er Tannhelsetjenesten, større ansvar for rehabiliteringstjenester og basishjelpemidler. De individuelle rettighetene ligger fast.

- Vi vil begrense den statlige styringen der det er mulig, både for å styrke det lokale selvstyret og for å fjerne unødvendig byråkrati, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Resultatet av gjennomgangen vil legges fram for Stortinget våren 2017.

En frivillighetssentral/nærmiljøsentral er en lokalt forankret møteplass som er åpen for alle som har lyst til å delta innen frivillig virksomhet. Sentralen utvikles av menneskene som er tilknyttet sentralen. Sentralen skal også være et kraftsenter og kontaktpunkt for mennesker, foreninger/lag og det offentlige i lokalmiljøet. I motsetning til de tradisjonelle humanitære frivillige organisasjonene opererer frivillighetssentralene ikke med medlemskap, men har inntekter fra stat og kommune.

Powered by Labrador CMS