Ledelse

Konflikter kan være bra for kreativiteten

Er konflikter bare negativt for samarbeidet i et team? Ikke nødvendigvis.

Publisert Sist oppdatert

På sitt verste kan mål som kolliderer, uenighet, personligheter som overhodet ikke går sammen og ulike personlige verdier bli sauset sammen til konflikter som er destruktive for en arbeidsplassen. Dette er da også grunnen til at mange leder blir bedt om å dempe konflikter så godt det lar seg gjøre, konstaterer førsteamanuensis Sujin Lee i et innlegg hos Insead Insight. Man er redd konflikter vil gå utover tillit, samarbeid og kreativitet.

I artikkelen "The Comined Effect of Relationship Conflict and the Relational Self on Creativity" skriver imidlertid Lee og doktorgradstudenten Eun Jin Jung om funn de har gjort som viser at når folk lærer å se seg selv i relasjon til andre, særlig under konflikter, så blir de flinkere til å spisse målene sine og mer kreative i måten de jobber på for å nå disse målene.

Ifølge forskerne skjer dette fordi folk ønsker å ha harmoiske relasjoner med menneskene rundt seg. Når de møter hindringer på veien, legger de kraft i forsere disse hindringene. De mer blir mer kreative i sine anstrengelser for å løse konflikten i håp om at harmoni igjen kan oppstå.

Hvor sterkt vi definerer oss selv i relasjon til andre mennesker, varierer. Funnene som er beskrevet ovenfor er sterkest for mennesker som har sterke relasjonelle bindinger til andre. For de som var mer uavhengige, var oppgavekonflikter det som i størst grad trigget kreativiteten.

Sujin Lee presiserer at ledere ikke skal gå inn for å skape et konfliktfylt arbeidsmiljø, men hun viser til at det kan være nyttig å forsøke å få medarbeidere til å lære å se seg selv i relasjon til andre, med de forskjellene og motsetningene som ligger der.

Powered by Labrador CMS