Arbeidsliv

Kort om kreativitet

Therry Dufay, grunnleggeren av Arts, Culture and Education Forum, skriver i Huffington Post om noen av reglene for kreativitet.

Publisert Sist oppdatert

Kreativitet er ingen god øvelse for besserwissere, skal man tro Dufay. Han innleder innlegget sitt med å vise til at den som skal være kreativ må ha en Sokrates-aktig holdning. Du må tenke: Jeg vet ikke. Eller for å si det som Dufay skriver det: "Det er et annet ord for en holdning der du tenker at du ikke vet; det kalles visdom. Du kan ikke lære ting du allerede vet, bare ting du ikke vet."

Han forklarer at dette er grunnen til at det er så viktig å stille spørsmål. Spørsmålene bidrar til at du stiller med åpent sinn, klar for en oppdagelsesreise.

Det krever mot å si "Jeg vet ikke", og Tufay skriver at han vet at det er slik. Å si at du ikke vet, kan gjøre at du føler deg både usikker og mindreverdig. Paradokset er dermed: Du må være trygg nok til å tillate de å være usikker før du er istand til å være kreativ.

Går man videre nedover Dufays regelliste finner man blant annet disse punktene:

  • Vær åpen for inspirasjon
  • Vær en som samler på kunnskap og erfaring
  • Lek og ha det gøy med ideen din
  • Behold usikkerheten - vent så lenge som mulig før du låser løsningen
  • Prøv deg fram - kreativitet er å lære mens du gjør ting
  • Ta deg tid til å gjøre ingenting eller noe helt annet
  • Organiser den videre prosessen

Punktet om å gjøre ingenting kan virke underlig, men Dufays argument er at jo mer du fokuserer, jo smalere blir du i tankegangen. Det kan fungere bra en stund, for eksempel når du skal perfeksjonere en idé, men etter en stund står du i fare for å kjøre deg fast. Det kommer ingen nye ideer eller perspektiver. Det er da du kan ha behov for å ta et steg tilbake, la hjernen slappe av eller skifte fokus og derigjennom åpne opp for nye perspektiver.

Powered by Labrador CMS