Ledelse

Kan Hillary Clinton bli USAs første kvinnelige president? Hennes lederegenskaper som kvinne faller i alle fall i smak hos amerikanerne.

Kvinner er bedre som ledere

Kvinner har bedre lederegenskaper enn menn, men blir holdt tilbake fra toppen fordi de må bevise mer enn sine mannlige kolleger, viser amerikansk undersøkelse.

Publisert

Kvinner er bedre ledere enn menn. I hvert fall hvis du spør den amerikanske befolkningen. I en studie gjort av tenketanken Pew Research Institute svarer et flertall av amerikanerne som er spurt at det ikke er noen forskjell mellom menn og kvinners evner til å lede. Men de som tror at det er en forskjell, tenderer mot at kvinner er mer kvalifisert som ledere enn menn på alle områder unntatt to – forhandlingsevne og tørre å ta risiko.

Dette gjelder både i politikken og i næringslivet. I politikken, kvinner er bedre til å inngå kompromisser og til å te seg skikkelig. I næringslivet er kvinnene bedre enn menn til å motivere de ansatte og til å skape godt arbeidsmiljø.

Det samme bildet ble tegnet da konsulentselskapet Zenger Folkman i fjor gjord en tilsvarende undersøkelse der de spurt mer enn 200.000 amerikanere om å vurdere sine lederes lederegenskaper. Også her gjorde kvinnene det bedre enn mennene.

Kvinner vs menn

Andel som mener følgende lederegenskaper er best hos kvinner vs menn (svar i prosent).

(Kilde: Pew Research Center)

Andre undersøkelser viser det samme

Revisjons- og analyseselskapet E&Y kom til samme konklusjon i 2014 – en analyse av 22 000 av selskapets kunder viste at selskaper med kvinner i ledelsen presterte bedre enn mannsdominerte selskaper.

Likevel er det fortsatt få og langt mellom kvinnene i amerikanske topplederstillinger.

For et par uker siden annonserte Hillary Clinton sitt kandidatur for presidentvalget neste år. Flere kommentatorer tolker det kommende valget som det første der en kvinne har en reell sjanse til å innta Det hvite hus. Men selv om det skulle lykkes Clinton til å gå hele veien, er det ikke kvinner som dominerer i amerikansk politikk. Bare hver femte senator eller kongressmann er en kvinne.

I næringslivet er det ikke mye bedre. Bare 23 av de 500 største selskapene i USA har en kvinnelig administrerende direktør. Og når du ser på alle amerikanske selskaper, er bare 15 prosent av styremedlemmene kvinner, selv kvinnene er overrepresentert i høyere utdanning.

Amerikanerne tror at ubalansene kommer av at kvinner må gjøre mer for å bevise sin verdi, enn menn. Pew Research Institute peker også på at både næringslivsledere og velgere fortsatt er tilbakeholdne med å ansette og stemme på kvinner.

Spesielt kvinnene i undersøkelsen mener at deres kjønn må jobbe hardere enn sine mannlige kolleger for å få plass i toppolitikken eller i toppledelsen. 52 prosent. av kvinnene tror at man må ha ekstra spisse albuer for å komme til topps i politikken, mens 47 prosent mener at de må jobbe hardere enn menn for å få sjefsstillinger i næringslivet. For menn er tallene henholdsvis 33 og 28 prosent.

Det er ikke alle som mener at ubalansen er i ferd med til å avta. 53 prosent. av respondentene mener at menn også i fremtiden kommer til å sitte tungt og flest i samfunnets toppsjikt, mens 44 prosent svarer at det er kun et spørsmål om tid før vi ser kjønnsbalanse i det amerikanske samfunnets øvre lag.

Ser til Norge?

Hvis det skal gå raskere, mener kvinneforkjemperne at man må se til Norge og innføre kjønnskvotering. Her hjemme har for eksempel loven om mange 40 prosent kvinnandel i ASA-styrer fått andelen til å stige raskt. Andre steder har kvinner tatt over ledelsen i selskapene uten kvoter. På verdensbasis har kun tre land flere kvinnelige ledere enn menn, ifølge en uttalelse fra analyseselskapet Factocean.com, skriver danske Mandag morgen: Jamaica, Colombia og Saint Lucia.

Norge rangeres som et av verdens mest likestilte land, og vi er godt vant med kvinner i toppolitikken. Men alt er ikke bare fryd og gammen. Andelen kvinnelige toppsjefer i selskapene som er notert på Oslo Børs er på beskjedne 2,5 prosent, det vil si at fire-fem av topplederne i de børsnoterte selskapene er kvinner.

Kvinneandelen blant ledere er også behandlet i AFFs lederundersøkelse, landets største undersøkelse innen ledelse. Her viser tallene at kvinneandelen blant norske ledere fra 2002 til 2011 økte fra 21,5 til 31,4 prosent. Blant toppledere/daglig leder økte kvinneandelen fra 10,9 til 23,5 prosent.

Powered by Labrador CMS