Ledelse

Ledere innen under­visning og pleie og omsorg: Vår jobb er viktig

Sammen med ledere innen pleie og omsorg er det skole- og barnehagelederne som er mest opptatt av å ha en samfunnsnyttig jobb, viser ferske tall fra YS Arbeidslivsbarometer. Ledere innen varehandel er minst opptatt av samfunnsnytten.

Publisert Sist oppdatert

Ferske tall som Skolelederforbundet har hentet ut fra årets YS Arbeidslivsbarometer indikerer at ledere i oppvekst- og opplæringssektoren setter viktigheten av en samfunnsnyttig jobb høyere enn andre ledere. 91 prosent av skole- og barnehagelederne trekker frem en samfunnsnyttig jobb som viktig, mens snittet for resten av landets ledere er 65 prosent.

Kun ledere innen pleie og omsorg scorer høyere enn skole- og barnehageledere, der samtlige respondenter (100 prosent) mener en samfunnsnyttig lederjobb er viktig. Jevnt over, som figuren under viser, er det ledere i offentlig sektor som motiveres av å ha en samfunnsnyttig jobb. På bunn finner vi lederne innen varehandel, der kun 38 prosent av lederne sier det samme. I gjennomsnitt mener 66 prosent av norske ledere at det er viktig eller svært viktig å hr en samfunnsnyttig jobb.

Trenger administrativ avlastning

– For oss er det svært gledelig, men samtidig ikke overraskende, å se at våre medlemmer er opptatt av å gjøre en samfunnsnyttig jobb. Uten dyktige og ikke minst motiverte ledere som staker en pedagogisk kurs for skolene er det vanskelig å skape både gode læringsbetingelser og sosial utvikling for barn og unge, sier forbundsleder Solveig Hvidsten Dahl i Skolelederforbundet i en epost til Dagens Perspektiv.

– Selv om vi ser at samfunnsnytten driver skole- og barnehageledere, står vi samtidig i en urovekkende situasjon der stadig færre søker på eksempelvis rektorstillinger, påpeker Hvidsten Dahl i sin epost. Dette mener hun blant annet skyldes tidspress, byråkrati og manglende handlingsrom i lederrollen.

– For å rekruttere og beholde dyktige ledere er det er viktig å frigjøre tid og ressurser gjennom å innføre andre yrkesgrupper som gi administrativ avlastning. I tillegg til dette må lederne tilbys gode lønns- og arbeidsvilkår, mener forbundslederen.

«Vi har en samfunnsnyttig jobb»

Prosentandel som svarer at det er viktig eller svært viktig å ha en samfunnsnyttig jobb.

Powered by Labrador CMS