Ledelse

Trond Eilertsen leder 310 ansatte i databedriften Computas.

Lederen som kunne vært hacker

Computas-sjef Trond Eilertsen var opptatt av science fiction og data allerede som guttunge. Han satset på studier og en karriere innen data, men holdt samtidig døren åpen for kunnskap om ledelse og næringslivets mekanismer. Det angrer han ikke på i dag.

Publisert Sist oppdatert

–Jeg fikk en av de første pc-ene som kom på markedet da jeg var 10 år. To år senere behersket jeg programmering, forteller mannen som leder 310 ansatte i data­firmaet Computas.

Science Fiction, data- og programmerings­interessen la seg noe da tenårene tok til, men fortsatt var han teknisk interessert. Langt over gjennomsnittet.

– Jeg skrudde fra hverandre det meste jeg kom over, enten det var radioer eller andre duppeditter. Interessen er der fortsatt, men den er på et annet nivå i dag, smiler han.

Aktiv

Eilertsen vokste opp på Høvik, i et område av Bærum der han fortsatt er bosatt i. Han beskriver sin barndom som svært aktiv. Han slukte det som fantes av fritidsaktiviteter, enten det var speideren, fiolin, karate, kick boxing, tennis eller seiling det var snakk om. Det ble mye idrett og friluftsliv. Han drev mye med jakt også. Nå har han imidlertid roet meg ned, bedyrer han.

Faren hans var leder for et datafirma, og det hører med til historien at noe av data- og teknologiinteressen kan har dryppet over på junior. Etter hvert ble han også politisk aktiv, og utforsket stadig nye ting, uten at han ønsker at vi skal lage et stort nummer av alt dette.

I vennegjengen var Trond Eilertsen aktiv og hadde sterke meninger. Likevel var han ingen ledertype. Gjengen holdt sammen gjennom ungdomsskolen, og fortsatt har mange av dem kontakt.

– Jeg var ikke den fødte leder, men jeg hadde meninger om politikk, samfunnsstyring og ønsket å prøve nye ting, sier Eilertsen.

NTH

Til tross for at det virket som alt lå til rette for at Trond Eilertsen skulle ta ingeniørstudiet på NTH, var han selv ikke helt overbevist om at det var data han skulle fordype seg i. Han hadde svært gode karakterer på skolen, og vurderte nøye sine muligheter. Skulle han bli lege? Ville Handelshøgskolen være mer givende?

– Jeg landet til slutt på dataingeniørstudiet på NTH, etter å ha tatt et års pause som praktikant i Nemco. Da jeg kom til NTH, merket jeg raskt at de andre studentene var mer ensporet og interessert i selve teknologien enn det jeg var. Jeg sørget for å fylle på så mye som mulig med organisasjon og ledelse, slik at jeg ville få flere muligheter etter studiene. Det er jeg glad for i dag, sier han.

– Der og da skjønte jeg at jeg aldri ville bli en natural born hacker, som jeg kunne ha blitt. Jeg var mer interessert i mennesker og utvikling enn bare teknologien, forklarer han.

Fra systemutvikler til leder

I sin første jobb etter studiene startet Eilertsen med systemutvikling i Systeco, et selskap eiet av Christen Sveaas. Selskapet var en del av restene etter Norsk Data, som hadde gått overende. Her laget han programutviklingsverktøy. Etter fire år startet Eilertsens lederkarriere. Da fikk han en jobb som avdelingsleder i Tieto Enator. Da hadde han vært igjennom et ufrivillig halvt års avbrekk fra jobb, etter å ha pådratt seg en scenebetennelse. Han hadde også prøvd seg som selger i et års tid.

– I perioden frem mot 2001 opplevde jeg mye medgang. Jeg var i en posisjon der jeg kunne prøve og feile, og jeg følte jeg fikk utrettet mye som leder. Jeg ledet en avdeling med mellom 15 og 20 teknologer, forteller han om oppgangstidene før dot.com-boblen sprakk.

Etter en omstrukturering fikk Eilertsen ansvaret for 50 personer, inkludert fire avdelingsleder. Han hadde fortsatt ikke fyllt 30 år. I løpet av de fire årene han var i selskapet, hadde han hatt tre ulike funksjoner. Da han sluttet hadde bedriften vært igjennom nok en omstrukturering.

Tok sjanse

What goes up, must come down, heter det, men det er ikke sikkert det var i tankene til Trond Eilertsen da han byttet jobb i 2001. Da takket han ja til stillingen som teknisk direktør i det lille teknologiselskapet RazorFish. Dette var like før dot.com-krisen brøt ut. En plass rundt toppledernes bord fristet. Det samme gjorde mulighetene og ansvaret stillingen førte med seg.

– Selskapet virket å blomstre, og det var gode tider. Plutselig smalt det. Etter to uker tikket oppsigelsene inn fra morselskapet i USA. Jeg hadde sett for meg å bygge opp noe. I stedet måtte jeg bygge ned, forteller han.

Etter et år sluttet han i RazorFish, og meldte overgang til det tilsynelatende langt tryggere og meritterte svenske selskapet WM Data, der han fikk avdelingslederansvar. Dette skulle bli veldig viktige år med god erfaring for Eilertsen. Uten disse erfaringene hadde han ikke vært toppleder i dag, tror han.

– Etter å ha jobbet der en stund, foreslo jeg et oppkjøp av et selskap. Ledelsen syntes at oppkjøpet var en god idé. Det førte til at jeg ble sentral i arbeidet med det nye selskapet. Jeg fikk ansvaret for 100 personer i denne bedriften, forteller han.

Ble ydmyk

Nok en gang fikk Eilertsen erfare at intet tre vokser inn i himmelen. Salg og omstruktureringer skulle prege selskapet. Etter å ha seilet i medvind, skulle han nå for alvor få prøve seg på motgangsledelse.

– Det var salg og permitteringer som berørte over 40 mennesker. Jeg fikk virkelig erfare at livet går i bølgedaler, sier han.

Men ledelseserfaringene var viktige. De førte til at Trond Eilertsen ble en mer ydmyk og moden leder.

– Jeg hadde allerede vist at jeg var dyktig i medgang. Nå skulle jeg motivere resten av arbeidsstyrken, rett etter at jeg hadde gjennomført massepermitteringer. Det var en formidabel oppgave, forklarer han.

Computas, som i år har 30 årsjubileum, hadde også hatt store problemer før Eilertsen kom inn som toppleder. Erfaringene fra WM Data bidro til at han opptrådte mer forsiktig, og heller fokuserte på å bygge sten for sten. Det har han gjort, og resulatet har blitt vekst. Computas har åpnet nytt kontor, og har etablert et internasjonalt datterselskap.

I dag leder han selskapet, med 310 ansatte. Computas leverer tjenester og løsninger innen arbeidsprosesser og samhandling. Kjernekompetansen er systemutvikling, arkitektur og integrasjon, prosjektledelse og rådgivning. Hovedkontoret ligger på Lysaker. Selskapet har også avdelingskontor i Stavanger og datterselskapet Computas IT Romania i Bucuresti.

– Litt snill

Ydmykheten og modenheten har han tatt med seg inn i rollen som toppleder. Eilertsen tror han er en godt likt leder, en leder de ansatte har tillit til. Han beskriver seg som en menneskeorientert leder, fri for egne agendaer.

– Jeg er nok litt snill. Det er i hvert fall ingen som sier at jeg er for streng, ler han.

Han er opptatt av delegering, og søker å bruke folk rundt seg så mye som mulig. Han har høyt kompetente medarbeidere, og vil trekke veksler på deres kompetanse. Samtidig er det mange meninger blant disse høyt utdannete medarbeiderne. Noen må trekke grenselinjene.

– Derfor er prosess i gruppen, og i selskapet for øvrig, ekstremt viktig. Handlinger må forklares, for hvis man tar snarveier møter man motstand, utdyper han.

Han mener han kan forbedre seg på mange områder som leder. Ikke minst jobber han med å bli tøffere. Han kan være tøff når han må, men beskriver seg først og fremst som en leder som er optimistisk av natur.

– Det er også positive sider ved å ha en tro på at ting går bra, legger han til.

Han forteller at ingeniører generelt er kritiske. De lever av å løse problemer. Selv har han klart å løfte seg over det han kaller ingeniørblikket.

– Jeg klarer å kommunisere med kritiske ­medarbeidere. Jeg motiverer dem til viktige ­beslutninger gjennom å forankre disse. Jeg ­bruker tid, selv om det hender jeg får kritikk for det, sier han.

Beundrer Jobs

Trond Eilertsen har ikke mange lederforbilder. På oppfordring trekker han imidlertid frem Apple-gründer Steve Jobs sin evne til å se fremover. Han legger til at Jobs var en kontroversiell leder.

– Jeg beundrer ledere som tør å være visjonære, og har ikke så mye til overs for unødig problemfokuserte ledere, sier han.

Eilertsen mener at ledelse også handler om å tørre å være sjef. Ledere skal ikke la være å vise muskler, og de skal meisle ut kursen for sine medarbeidere.

– Dette gjelder også i en bedrift som Computas, der alle i utgangspunktet er smartere enn meg. Som leder har jeg ikke råd til å vingle, utdyper han.

Trond -Eilertsen (47)

Stilling: Administrerende direktør i Computas
Leder for: 310 ansatte
Sivilstand: Samboer, med to barn og to bonusbarn
Karriereglimt:
2004-d.d. Administrerende direktør i Computas
2001-2004: Avdelingsleder i WM-Data
2000-2001: Teknisk direktør i Razor Fish
1996-2000: Avdelingsleder i Tieto Enator
1992-1996: Systemutvikler i Systeco
1991-1992: Praktikant/lærling i Nemco

Utdanning: Sivilingeniør fra NTH/NTNU
Verv: Styreleder i Computas IT Romania (datterselskap)
Hobbyer: Ski, seiling, golf og sykling

Powered by Labrador CMS