Ledelse

Ledertips fra toppsjefen i MasterCard

Ajay Banga ga studentene tips om lederskap da han besøkte den indiske handelshøyskolen hvor han selv har studert.

Publisert Sist oppdatert

Ajay Banga er mannen rykket opp til stillingen som toppsjef i MasterCard i 2010, etter å først ha vært president og konserndirektør for drift (COO). I 2014 var han den eneste indiskfødte topplederen som figurerte på Harvard Business Reviews liste over de toppsjefene i verden som leverer best resultater.

Da han nylig besøkte the Indian Institute of Ahmedabad, handelshøyskolen hvor han selv har vært student, valgte han å snakke til studentene om lederskap. Nettmagasinet Quartz har omtalt foredraget og rådene han ga til studentene. Her er tre av dem:

  • En følelse av utålmodighet
    Teknologi endres raskt og innovasjonssyklusene er korte. Man har rett og slett ikke tid til å utsette ting, mener Ajay Banga. Det er denne utålmodigheten som gjør at toppsjefen sier følgende til kollegene sine: "Hvis du har gode nyheter til meg, ta trappene. Hvis du har dårlige nyheter, ta heisen." Poenget, ifølge Banga, er at han trenger den typen informasjon raskt, slik at han kan gjøre noe med det.
  • En følelse av balanse
    Banga viser til at mange mennesker tror at utålmodighet og tålmodighet er motsetninger. De kunne ikke ta mer feil, mener toppsjefen. Du må være tålmodig nok til å lytte til alle, men samtidig må du ha en følelse av utålmodighet som er sterk nok til at du tar en beslutning og gjennomfører.
  • Mot til å ta gjennomtenkt risiko
    Du vil sjelden sitte med perfekt informasjon. Ajay Banga mener at viljen til å ta risiko bør kombineres med ettertenksomhet. Dette handler blant annet om ydmykhet og det å innse at du selv ikke har alle svar. Du kan lære noe av alle.

Den høyeste formen for lederskap handler ifølge Banga imidlertid om å gjøre det som er til det beste både for dine egne interesser og til det beste for andre. I forlengelsen av dette ligger det en erkjennelse av at egen suksess er knyttet til andres suksess.

"Du kjenner utsagnet om at det er ensomt på toppen?", spør Ajay Banga i foredraget.

Han svarer selv: "Det er bare ensomt på toppen når du ikke sørger for å ta andre mennesker med deg."

Powered by Labrador CMS