Arbeidsliv

Lei av jobben? Slik kan du skape deg ny karriere

Enten du står i fare for å miste jobben eller rett og slett er gått lei, så er det lettere sagt enn gjort å endre yrkeskarriere og gjøre «noe helt annet». Men det er mulig. Her er fem mulige veier til en ny karriere.

Publisert Sist oppdatert

Mange tenker nok tanken: «Jeg skulle gjort noe helt annet». Men det er bare å innrømme – historien om Oslo-advokaten som ble fjellgeitbonde, er kuriosa. Å skulle leve av å gjøre noe helt annet er lettere sagt enn gjort. Men ikke umulig. Den amerikanske karriererådgiveren og forfatter av boken «Second-Act Carreers» , Nancy Collamer, lister opp fem veier til en ny karriere i avisen US News:

Utnytt din profesjonelle ekspertise: Det er lettest, og gjerne mest lukrativt, å bruke sin opparbeidede kompetanse og ekspertise i arbeidslivet som brekkstang til nye yrkesmuligheter. Jo lenger og mer spesialisert erfaring du har, og jo høyere opp i hierarkiet du har jobbet – jo større muligheter. Konsulent-tjenester i den bransjen du har vært i eller bransjer med mange likheter, er de laveste fruktene å plukke her.

Lev av hobbyer og personlige interesser: Er du en kløpper i fluefiske, fotografering, matlaging eller strikking? Det er faktisk mulig å genere cash av noe du vanligvis gjør gratis med den største glede. Du kan gi privattimer i hobbyen din, det være seg matlaging eller fluefiske. Eller starte som frilanser – som fotograf, snekker eller dataprogrammerer eller app-utvikler. Men husk, å gjøre hobbyen om til jobb kan fort ødelegge gleden av det å ha nettopp en hobby.

Slipp løs ditt talent og personlige egenskaper: De fleste av oss har talent for ett eller annet. Det kan brukes til å skape en ny karriere. Er du kjempemorsom på fest? Hva med stand-up? Har du en behagelig stemme? Forteller eller såkalt «voice-over» på radio og TV? Har du mekket gamle biler hele livet? Start verksted for veteranbiler. Er du ryddig og velorganisert? Selg talentet ditt. Mange bedrifter styres av rotehuer.

Bidra til å gjøre verden litt bedre: Er det noe du brenner for? Noe du mener er dypt urettferdig? Det finnes enormt mange frivillige organisasjoner der ute, som helt sikkert arbeider innen et felt som engasjerer deg. Du kan starte med å jobbe gratis som frivillig. Dersom du er dedikert og virkelig ønsker å gjøre en forskjell, kan det hende at muligheten til å få betalt for å bidra til en bedre verden dukker opp.

Hva er behovet der du bor? Det er ikke sikkert du må over bekken etter vann. Prøv å sjekke ut mulighetene i ditt eget nabolag. Hva mangler nærmiljøet ditt? Selv om det allerede finnes en kaffesjappe, er mulighetene der et sted. Er det mange barn i området? Er du god til noe? Start med et kurs. Som trener i en artig sport eller teaterinstruktør eller noe annet. Kanskje trengs det former for barnepass, eller hundepass? Kanskje er det mange innvandrere der. Hva med norskopplæring? En stor andel eldre? De trenger kanskje en sjåfør til frisøren eller hjelp til å male opp kjøkkenet.

Se deg rundt. Så kanskje du ser en mulighet.

Powered by Labrador CMS