Samfunn

Lite politisk diskusjon over fløyene på sosiale medier.

Sosiale medier fungerer som ekkokammer for politisk budskap. Men det er venstresiden som oftest tar initiativ til dialog på tvers av blokkene.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en ny forskningsartikkel publisert i Psychological Science. Forskerne har tatt for seg et datasett med 3,8 millioner Twitter-brukere og nærmere 150 millioner tweets. Budskapet i tvitringen har i stor grad handlet om 12 politiske og ikke-politiske emner, som blant annet det amerikanske presidentvalget i 2012 og situasjonen i USA da kongressen var i ferd med å stoppe overføringene til forvaltningen som en del av et politisk spill om den amerikanske statsgjelden og de fremtidige forpliktelsene.

Målet med eksperimentet var å undersøke om det faktisk foregår meningsfull politisk utveksling på tvers av ideologiske skillelinjer, eller om sosiale medier egentlig kun fungerer som et ekkokammer hvor menigheten preker til seg selv.

Forskerne konkluderer med at i deres datasett er det nettopp det siste som skjer, folk diskuterer svært lite med meningsmotsandere på Twitter.

Men det var klare forskjeller fra emne til emne.

Da 20 år gamle Adam Lanza skjøt 20 barn på Sandy Hook barneskole i desember 2012, startet en mer dynamisk prosess i de sosiale mediene, ifølge forskerne. De første ytringene fungerte som en nasjonal diskurs, men etter hvert gikk samtalen over i mer polariserende former.

Tvitrere med mer liberale holdninger, og som følgelig tilhører amerikansk venstreside, deltok oftere i ideologiske debatter som gikk på tvers av egne holdnigner.

I sum tror forskerne at tidligere funn har overestimert graden av ideologisk segregering i sosiale medier.

Powered by Labrador CMS