Arbeidsliv

Avdelingsdirektør i NHO, Nina Melsom, liker ikke forslaget om nye konkurranseklausuler.

LO og NHO går sammen mot karanteneregler

– Forslaget til nye "karanteneregler" eller konkurranseklausuler i arbeidslivet fremstår som lite gjennomtenkt, sier Nina Melsom, avdelingsdirektør i NHO. Econa stiller seg undrende til LOs posisjon.

Publisert Sist oppdatert

LO og NHO går sammen om en sterk oppfordring til Arbeids- og sosialkomiteen om å utsette behandlingen av nye karanteneregler. Bakgrunnen er at dette vil være et tema under neste års hovedoppgjør.

Det går frem av en pressemelding fra NHO i ettermiddag.

Avdelingsdirektør i NHO, Nina Melsom, mener forslaget innebærer at arbeidstakere har rett til full lønn i inntil et år, uavhengig av hvilke begrensninger klausulen måtte legge på den enkeltes yrkesutøvelse.

Melsom konkluderer med at forslaget bærer preg av manglende forståelse for hva avtalen skal beskytte.

– Jeg mener vi må ha en lovgivning som gir en effektiv beskyttelse av den kunnskapen. I de omstillingstider Norge nå er inne i, er det viktig å legge til rette for videreutvikling og nyskaping samt trygge eksisterende arbeidsplasser.

NHO mener at det er flere svakheter ved regjeringens forslaget.

  • Arbeidstaker bør bare få kompensasjon der konkurranseklausulen griper inn i vedkommende sin frihet, og ikke være en generell kompensasjon. Det norske forslaget om 100 prosent kompensasjon går vesentlig lenger enn de har gjort både i Sverige og Danmark.
  • Det norske forslaget gir heller ikke arbeidstaker noe reelt insitament for å finne seg alternativt arbeid, noe som medfører at arbeidskraft ikke utnyttes.
  • Forslaget vil påføre bedriftene høyere kostnader enn nødvendig.
  • Det sentrale må være å utforme et regelverk som avveier bedriftens behov mot den enkelte arbeidstakers interesser. Alle er opptatt av at arbeidstakere skal kunne utnytte sin utdanning og erfaring, og ikke påføres yrkesforbud. De færreste konkurranseklausuler har den virkningen, og de er som utgangspunkt heller ikke lovlige etter dagens regulering.

Ifølge NHO tar ikke regjeringens lovforslag hensyn til dette og oppfordrer derfor Stortingt, når de skal behandle saken på nytt i november, om å sende den tilbake enda en gang.

Populært forslag blant profesjonene

Arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne, med blant annet Econa og Tekna, har uttrykt begeistring for de nye reglene.

I et brev til departementet skriver Econa:

"Vi registrerer at det stilles spørsmål ved behovet for en lovregulering av konkurransebegrensende avtaler i arbeidslivet. Vi er forundret over at LO, som ikke har mange medlemmer som berøres av slike avtaler, ser ut til likevel å være en viktig premissleverandør for komiteens arbeid. Vi opplever en annen situasjon for våre medlemmer enn LO og arbeidsgiverorganisasjonene gjør."

– Vi anser det ikke hensiktsmessig at et så viktig spørsmål overlates til hovedoppgjøret mellom LO og NHO når det faktisk er Econa som organiserer de arbeidstakergruppene som rammes av slike klausuler. LO sine medlemmer er i begrenset utstrekning rammet av dette, sier leder i Econa Tom Bolstad til Dagens Perspektiv.

Økt bruk

Bruk av klausuler i arbeidskontrakter har økt kraftig de siste årene, særlig i høytlønnsyrker som ingeniør, økonom og andre konsulentrelatert virksomhet. Aller mest utbredt er praksisen blant ledere. Sterk internasjonal konkurranse gjør at kravene til konkurransekraft og omstilling blir større. Det er viktig at arbeidsgivere gis mulighet til å beskytte sine konkurransefortrinn. Samtidig er det et mål å unngå unødvendige konkurransebegrensende avtaler, som kan hindre mobiliteten i arbeidsmarkedet og den enkelte arbeidstakers frihet til å skifte arbeid.

Såkalte konkurranseklausuler kan ramme arbeidstakere hardt fordi de ofte stipulerer lange karanteneperioder – noen ganger uten lønn. Arbeidstakerorganisasjonene har sloss for lovfesting av denne praksisen i en årreke. Nå skjer det altså endelig.

– De nye reglene skal bidra til regjeringens mål om å legge til rette for en best mulig anvendelse av arbeidskraften både i privat og offentlig sektor, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Powered by Labrador CMS