Europa

I Irland ble ecstasy lovlig ved en glipp.

Lovlig ecstasy og forbudte kjøttboller

Irland har ved en glipp legalisert metamfetamin, mens Finland har forbudt kjøttboller. Dessuten får Frankrike kjeft for å utvanne EUs budsjettregler. Ting skjer i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Irland legaliserte ecstasy ved en glipp

Metamfetamin og ecstasy er blant over 100 narkotiske stoffer som plutselig er blitt lovlige å besitte i Irland. Politikerne jobber nå på spreng for å forby dem.

Situasjonen oppsto da en ankedomstol tirsdag besluttet at deler av narkotikaloven fra 1977 er grunnlovsstridig.

Helseminister Leo Varadkar bedyrer at besittelse av stoffene straks blir forbudt igjen, ettersom et nytt lovforslag var ført i pennen alt før domstolens kjennelse.

Myndighetene håper nå at den nye narkotikaloven blir vedtatt i begge nasjonalforsamlingen innen torsdag.

Bakgrunnen for saken er at en mann som ble straffeforfulgt for besittelse av det sentralstimulerende stoffet metylmetkatinon eller mefedron, som i sin tid ble solgt lovlig i helsekostbutikker. I 2011 ble det ført opp på Irlands narkotikaliste, og det er dette forbudet dommerne mener er grunnlovsstridig ettersom det aldri ble behandlet i nasjonalforsamlingen.

Som en konsekvens ble over 100 andre stoffer som var omfattet av samme lov, legalisert. Salg, import og eksport forble imidlertid ulovlig. (NTB)

Refs til EFTA-landene

EFTA-landene er fortsatt for treige til å gjennomføre EØS-reglene, konkluderer EFTAs overvåkingsorgan i årsrapporten for 2014.

– Nasjonal gjennomføring starter for sent og tar for lang tid, sier ESA-sjef Oda Helen Sletnes om Norges, Islands og Liechtensteins «evne og vilje» til å gjennomføre regelverket for EUs indre marked i tide.

De tre landene deltar i det indre markedet gjennom EØS-avtalen og plikter å følge reglene i en avtale som blir stadig mer omfattende. I fjor toppet den 10.000 rettsakter.

– ESA har i 2014, som i 2013, åpnet et stort antall saker om forsinket gjennomføring av direktiver og forordninger, konkluderer Sletnes i overvåkingsorganets årsrapport for 2014.

I alt åpnet ESA 587 saker, mens organet tok 17 saker til EFTA-domstolen, tre av dem mot Norge. (NTB)

Finske kjøttboller blir til boller med smak uten kjøtt

Spagetti med boller? (Flicr)

Den finske matvaregiganten Kesko har måttet gå til det tunge skrittet det er å endre navnet på et av sine suksessprodukter: Kjøttboller. Årsaken er at det de kaller kjøttboller ikke inneholder særlig mye kjøtt. Bollene inneholder kun mekanisk avskjær fra bein som ifølge finsk lov ikke er lov å definere som kjøtt. Så i stdet for å selge kjøttboller med 52 prosent kjøtt fra kylling og svin i ingredienslista, må Kesko nå selge boller med 52 prosent smak av kylling og svin. Finske familier gleder seg sikkert til kommende middager: Spagetti med smaksboller. (Quarz).

EUs sentralbank frykter Frankrike vanner ut budsjettregler

Frankrike har flere ganger fått utsatt fristen for når landet må følge EUs regler om et budsjettunderskudd på under 3 prosent av brutto nasjonalprodukt. Den europeiske sentralbanken frykter at utsettelsene undergraver EUs budsjettregler.

Nå er fristen utsatt til 2017.

– Vi har argumentert for at vi trenger mer integrering i eurosonen. Men startpunktet er å respektere reglene som allerede er bestemt, sier styremedlemmet Benoit Coeure i ESB til avisen Financial Times.

– Vi skaper ikke tillit til eurosonen om vi gir inntrykk av at det som er bestemt, ikke følges opp, sier han.

Også Italia har sluppet bøter fra EU tross mye høyere gjeld enn det reglene tilsier. Coeure advarer mot å skape et inntrykk av at de store eurolandene behandles annerledes enn de små.

– Det er alltid ekstremt viktig i Europa å unngå en situasjon der store land behandles snillere, mer sjenerøst, mer fleksibelt enn mindre land, sier han.

Tidligere økonomikommissær Olli Rehn er blant dem som mener Frankrike burde vært straffet for brudd på reglene. Han frykter de stramme reglene som skulle bidra til stabilitet og vekst i kjølvannet av eurokrisen, vannes ut.

– Det er et alvorlig problem for hele eurosonen at den neste største økonomien år etter år setter reglene til side, sier han til Financial Times. (NTB)

EU nærmer seg milliardfond

EU-landene er enige om innretningen på et investeringsfond Unionen håper skal få fart på økonomien igjen.

De 28 finansministrene ga sin formelle tilslutning tirsdag, men planene må fortsatt godkjennes av EU-parlamentet.

– Planen er svaret vi trenger for å håndtere hemskoen i europeisk økonomi: mangel på investeringer, mener økonomikommissær Pierre Moscovici.

Økonomien er rammet av investeringsfall på mellom 15 og 20 prosent siden 2008, sier han om fortsatt laber vekst og høy ledighet i Europa.

Håpet er at et bidrag på 5 milliarder euro fra Den europeiske investeringsbanken EIB sammen med 16 milliarder i garanti fra EU skal resultere i nettoinvesteringer verdt i alt 315 milliarder euro gjennom det nye fondet. Det er rundt 2.720 milliarder kroner etter dagens kurs.

Overvåkingen av fondet skal skje gjennom EIB og EU-kommisjonen. EIB vurderer nå prosjektforslag som særlig er rettet mot infrastruktur, og ifølge Reuters er planen at de første prosjektene skal i gang innen utgangen av året.

Kritikere mener planen verken har med seg nok friske penger eller nyskapende prosjekter, og EU er avhengig av drahjelp og investeringsvilje fra næringslivet. Storaktørene Tyskland, Frankrike, Italia og Spania har kun lovet å bidra i finansieringen av prosjekter i egne land. (NTB)

De konservative øker før valget i Storbritannia

Storbritannias statsminister David Cameron og Det konservative partiet ligger 4 prosentpoeng foran Labour på en fersk meningsmåling.

Det er det største forspranget til Labour på tre år, ifølge YouGov, som har gjennomført målingen for avisa The Sun.

Tirsdagens måling gir de konservative 35 prosents oppslutning, mens Ed Miliband og Labour må ta til takke med 31 prosent.

Målingen er godt nytt for Cameron bare uker før det som trolig blir et særdeles jevnt valg den 7. mai. (NTB)

Powered by Labrador CMS