Samfunn

Leder for NDP, Rachel Notely.

Makt til oljeskeptikere i Alberta

Til alles overraskelse vant venstresiden lokalvalget i Canadas oljerike provins Alberta denne uken. Det har startet spekulasjoner rundt oljesandens fremtid.

Publisert Sist oppdatert

Rachel Notleys New Democratic Party (NDP) skal danne regjering i Canadas oljerike provins Alberta med 40 prosent av stemmene.

Det er i denne delen av Canada man finner senteret for oljesandindustrien. Det har også vært ryggraden for Canadas konservative regjering og holdt Progressive Conservatives med makten i provinsen siden 1971. Og statsminister Stephen Harper det konservative partiet er selv herfra.

En samlet oljebransje spør seg nå hva maktskiftet får å si for oljesanden som i en årrekke har vært kritisert for å være svært miljøskadelig.

Notley har lovet å få en slutt på Albertas rykte som en klimaversting ved å innføre tøffere utslippsstandarder og øke skatten på oljeselskapene. Hun har også lovet å stoppe å bruke statens penger på lobbying for Keystone-prosjektet i Washington. Den tidligere regjeringen hadde hyret inn rådyre PR-folk for å få støtte til det kontroversielle rørprosjektet.

Forbundet for petroleumprodusenter, en forening for oljebransjen i Canada, har bedt NDP om å legge til side en planlagt gjennomgang av systemet for oljebeskatning, den såkalte royalty review, som partiet tidligere har lovet å gjennomføre. Også i Canada sliter bransjen med de lave oljeprisene, som for tiden ligger på rundt 68 dollar fatet.

Enkelte analytikere tror, ifølge Economists sjeføkonom Simon Baptist, at NDPs valgseier vil føre til at investorer ser seg om etter andre oljemarkeder.

Til høsten er det parlamentsvalg i Canada, og statsminister Harpers parti har tradisjon for å hente de fleste setene sine fra nettopp Alberta. Det spørs om han kan det denne gangen.

Powered by Labrador CMS