Nyskaping

Gründer Liam Casey måtte pantsette passet sitt som sikkerhet, da han fikk sin første kunde.

Med passet i pant

Den irske suksessgründeren Liam Casey var midt i 20-årene da han fikk ideen som skulle gjøre ham til sitt lands vekstskaper nummer én.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg jobbet et år i California på 90-tallet. Der fikk jeg ideen om å starte en bedrift som kunne serve bedrifter med produkter fra Kina. Jeg dro til landet uten noe annet enn en flybillett, sier Casey.

Han kunne ikke språket, men forberedte seg, og lærte om kultur og forretningsliv i Kina. Selskapet han etablerte, PCH International, satset på å selge kinesisk-produserte produkter til det irske markedet. Selskapet skulle fungere som en ren servicebedrift for emballasje og distribusjon – et bindeledd mellom produsent og selskapene som hadde behov for produkter som raskt kunne leveres.

– Opprinnelig var ideen å føre produkter fra Kina til mitt hjemland Irland. Jeg reiste mye mellom disse landene. Etter hvert så jeg potensialet for å utvide, sier han.

Han har utvidet. Siden 1998 har Casey og PCH solgt produkter fra Kina til de fleste land i verden. Selskapet har i dag 800 ansatte. PCH eier ikke fabrikkene, men kontrollerer emballasjepakkingen og distribusjonen.

Casey lærte spesielt den elektroniske industrien å kjenne mens han jobbet i USA. Denne kunnskapen var verdifull. I dag er er store bedrifter i Silicon Valley blant PCHs beste kunder.

Passet

Som mange gründere manglet Casey kapital da han startet opp bedriften. Likevel dro han til Kina med mottoet "vi selger først, og kjøper etterpå". I starten bød det på problemer.

– Da jeg fikk min første bestilling, ville kunden at jeg skulle legge ut, slik at han var sikret penger for leveransen. Problemet var at jeg ikke hadde midler til å gjøre dette. Jeg vek ikke fra prinsippet mitt, men løsningen ble at administrerende direktør for selskapet fikk passet mitt. Dette ble låst inne i et hvelv til transaksjonen var gjennomført, ler Casey.

Edruelighet

Liam Casey mener at han har lyktes fordi han har satset edruelig. Han sier også at du må ha en god porsjon flaks for virkelig å treffe blinken.

– Jeg hadde en lav risikofaktor da jeg etablerte bedriften min. Det var ingen penger å tape. Jeg måtte imidlertid jobbe hardt en lang stund før jeg fikk mine første kunder. En kombinasjon av hardt arbeid, dyktighet og flaks åpnet veien for meg, sier han.

Han startet bedriften uten investorhjelp. Tre år på rad har bedriften hatt 100 prosent vekst, og omsetningen nærmerer seg milliardnivå.

Powered by Labrador CMS