Ledelse

Ola Soldat: Diskriminerer ikke romkamerater.

Menn som eksponeres for kvinnelige ledere slutter å diskriminere

Rekrutter i det norske forsvaret som ledes av kvinner og lever på rom med dem, endrer syn på kvinnelig lederskap radikalt etter bare åtte uker. Det viser norsk forskning.

Publisert Sist oppdatert

Det er forskeren Andreas Kotsadam ved ESOP ved økonomisk institutt på UiO som står bak de oppsiktsvekkende funnene. Han mener diskriminering er godt dokumentert.

– Noe av forklaringen kan være at færre kvinner søker seg til slike stillinger. Men det kan også skyldes at menn blir vurdert høyere enn kvinner, selv når kvinnene har de samme kvalifikasjonene og ambisjonene som menn, sier han til Apollo som først omtalte saken.

Kotsadam bestemte seg for å undersøke rekrutter som under førstegangstjenesten i Troms, bodde på rene gutterom og de som delte med jenter. Deretter utførte de et eksperiment. De mannlige soldatene ble presentert for en hypotetisk, men realistisk, beskrivelse av en kandidat som søker posisjonen som lagleder. Navnene Martin og Ida var det eneste som skilte kandidatene, ellers var de like på papiret.

Guttene som ikke bodde på rom med jenter, rangerte den kvinnelige kandidaten lavere enn den mannlige. Det gjorde ikke guttene som nå hadde jenter som romkamerater. Effekten var faktisk helt fordunstet, noe som overgikk forskernes forventninger.

Funnene viser at menn må "eksponeres" for kvinner som ledere i en hvis periode for å slutte å opptre diskriminerende mot dem.

Powered by Labrador CMS