Samfunn

Menyer med kaloriinformasjon til liten nytte

I New York inneholder menyene informasjon om kaloriene i hver rett. Det har ikke begrenset kaloriinntaket, viser ny forskning.

Publisert Sist oppdatert

I 2009 innførte New York et krav om at menyene i byens restauranter skulle oppgi kalorimengden på rettene. Målet var å gjøre noe drastisk med fedmeepidemien som har plaget USA og stadig flere andre land som en mare de siste tiårene.

I Norge har også fremstående politikere som Jonas Gahr Støre da han var helseminister om ikke foreslått rene krav til menyutforming så i hvert fall anbefalt folk å telle kalorier.

Nå har forskere sett på hvordan det gikk etter at New York innførte kravet. Og svaret er nedslående for de som har tro på at opplysning om næringsinnhold medfører sunnere befolkning.

Et team ved New York Universitys skole for medisin har funnet at folk ikke har redusert inntaket av kalorier eller mengden fastfood. Det gjennomsnittlige antallet kalorier i måltidene folk kjøpte ute i perioden 2013-2014 var det samme som i 2008: om lag 820 kalorier.

Det er anslått at for et voksent menneske som ikke er spesielt aktivt, holder det å spise og drikke for tilsvarende 2000 - 2200 kalorier hver dag.

– Studien vår indikerer at merking av kalorimengde på menyene ikke er nok til å få folk til å varig redusere inntaket av kalorier, sier en av forskerne bak studien Brian Elbel til nettstedet Newswise.

Han mener det fortsatt er grunn til å tro at informasjonen blir lest.

Powered by Labrador CMS