Samfunn

Nå spriker oljeprisanslagene

Mens analytikere tidligere var samstemte om fremtidens oljepris, spriker nå anslagene i alle retninger.

Publisert Sist oppdatert

Oljeanalytikere er mindre enige om hvor oljeprisen er på vei enn de har vært på 8 år. Det skriver Bloomberg som har samlet inn analyser fra de største bankene på Wall Street. Mens Standard Chartered tror på 90 dollar i fjerde kvartal, tror Bank of America Merill Lynch på 58 dollar. I dag er prisen for et fat olje 58 dollar.

Svært få analytikere predikerte det kraftige fallet i oljeprisen som startet for et halvt år siden da skiferboomen løftet amerikansk olje- og gassproduksjon til den høyeste på tre tiår. Samtidig oppga Saudi-Arabia rollen som svingprodusent og moderator av prissvingninger i bytte mot markedsandeler. Toppunktet for prisen ble på 115,71 dollar i fjor. Det til nå laveste nivået ble notert 13 januar i år på 45,19 dollar fatet.

Usikkerheten rundt de nye mekanismene i markedet har ført til svært sprikende tanker om fremtiden. Spørsmålet er hvor raskt lav oljepris som dagens på rundt 50 - 60 dollar, vil påvirke de amerikanske skiferoljeprodusentene. Analytikeren Paul Horsnell i Standard Chartered skriver i sin analyse at produksjonen i USA faller raskere enn folk tror.

Prisfallet har medført at 45 prosent færre rigger i USA siden desember. Det er ventet at produksjonstallene fra amerikansk skiferolje vil vise den svakeste veksten i mange år når de legges frem i april. Det vil gi høyere oljepris til jul.

Medianen av de 39 analytikerne Bloomberg har samlet inn, peker på 69 dollar i fjerde kvartal.

Global økonomisk vekst er ventet å ende på 2,73 prosent i år. Det er faktisk den sterkeste veksten siden 2011. Det internasjonale Energibyrået (IEA) anslår at det vil øke etterspørselen etter olje med rundt 75 000 fat.

Den norske oljeanalytikeren Thina M. Saltvedt tror oljeprisfallet kan bli varig. I en kronikk i Dagens Næringsliv torsdag skriver hun at mye tyder på at ti år med stigende oljepriser – med et grønt skifte underveis og en total kursendring fra oljekartellet OPEC – kan ha endret spillereglene i oljemarkedet radikalt. I så fall kan oljeprisen bli langt lavere enn markedsaktørene priset inn for mindre enn et år siden.

Hun mener tiden er inne for å skape en ny vinnerformel som tar utgangspunkt i et grønt og bærekraftig rammeverk. Bakgrunnen for analysen er at en fundamental endring av transportsektoren kan bli oljemarkedets største "game changer", som hun skriver. I dag står transportsektoren for 55 prosent av verdens samlede oljeforbruk, og denne sektoren har vært så å skjermet for konkurranse frem til nå.

Powered by Labrador CMS