Aktuelt

Vemork på Rukjan. Det går nå mot Verdensarvstatus for Rjukan og Notodden. Avgjørelsen faller om en måned.

Nær verdensarv for Rjukan og ­Notodden

UNESCOs rådgivende organ, ICOMOS, anbefaler at Rjukan-Notodden industri­arv settes på UNESCOs pretisjetunge verdensarvliste. Avgjørelsen faller i juli.

Publisert Sist oppdatert

Selv om det ikke blir avgjort før 4. juli, er vi nå veldig positive, og tror dette går veien, sier ordfører på Notodden, Jørn Christensen (H). –Det skal mye til for at komiteen går imot både fagutvalget og innstillingen fra UNESCO selv, sier han.

I begynnelsen av juli drar han sammen med blant annet ordfører-kollega Steinar Bergsland (H) fra Tinn og Rjukan, Riksantikvar Jørn Holme og klima- og miljøminister Tine Sundtoft ned til Bonn i Tyskland for å følge Verdensarvkomiteens møte.

– Det eneste som kan velte dette nå er at det går politikk i det, men vi har ikke fått noen signaler om at det vil skje, sier ordføreren. Det han sikter til er den debatten som har vært i UNESCO de senere årene hvor man ønsker en mer balansert fordeling av nye verdensarvsteder mellom Den industrialiserte (vestlige) verden, og andre verdensdeler, særlig de minst utviklede.

Det var tidligere i denne uken at Klima- og miljødepartementet og Riksantikvaren fikk beskjed om den positive anbefalingen fra ICOMOS, International Council on Monuments and Sites, ekspert-organisasjonen som på vegne av UNESCO gjør vurderinger av alle kandidatene i forkant.

– Det er veldig gledelig at UNESCOs innstilling til vedtak er at Hydros industrieventyr på Rjukan og Notodden kommer inn på listen over verdens kulturarv, sier klima- og miljøminister Tine ­Sundtoft.

Dersom Rjukan og Notodden kommer på Verdensarvlisten har sammen med Telemark fylkeskommune en plan for hvordan de skal få til reell verdiskapning.

Går nominasjonen gjennom får Norge sitt første nye sted på 10 år, hvor Norge har syv steder inne på listen: Bryggen i Bergen (1979), Urnes stavkirke (1979), Helleristningene i Alta (1980), Bergstaden Røros (1981), Vegaøyan -Vestnorsk fjordlandskap (2004), Geirangerfjorden og Nerøyfjorden (2005) og Struves triangelkjede – fire norske punkt (2005).

UNESCOS Verdensarv, som ble opprettet i 1972, teller nå over 1000 steder, både natur og kulturrelaterte, verden over. Den inneholder noen av verdens mest meste kjente kulturdestinasjoner som Den kinesiske mur, Machu Picchu, Frihetsgudinnen i New York, Påskeøya, Stonehenge, Great Barrier Reef, Taj Mahal, gamlebyen i Praha og ­Krakow, pyramidene i Giza og Dahshur, Akropolis osv.

De senere årene er stadig flere industrielle kulturminner blitt tatt opp på listen.

«Selv om det ikke blir avgjort før 4. juli, er vi nå veldig positive, og tror dette går veien»
Jørn Christensen, ordfører Notodden

Lang prosess

Forberedelsene til nominasjonen av Rjukan-Notodden har vært langvarige og svært kompliserte, som opprinnelig startet med den såkalte Odda-prosessen, hvor de historiske industri-bygningene midt i Odda var en del av søknaden, sammen med Rjukan. Notodden kom med etter hvert. Etter mye amper debatt og betydelig politisk motstand blant annet fra Ap og LO lokalt, droppet Riksantikvaren Odda/Tyssedal i 2012, og konsentrerte seg om Rjukan/Notodden, som fremstod langt mer samlet og positive til en fredning. Etter det Ukeavisen erfarer er det flere som nå angrer på dette i Odda.

I oppkjøringen til avgjørelsen har Riksantikvaren i raskt tempo kjørt gjennom en rekke fredningssaker, sist nå hele Vemork-anlegget på Rjukan, hvor selve produksjonen foregikk. Fra før har man restaurert og fredet de to fergene som gikk i rute med jernbanevogner mellom Tinnoset og Mæl over Tinnsjøen, jernbanestrekningen opp til fabrikken, Vemork gamle kraftstasjon, Krossobanen, Såheim kraftstasjon i fjell og ikke minst Norsk Hydros prominente representasjonsanlegg Admini på Notodden.

Det knyttes også store forventninger til hva Rjukan kan få til i kjølvannet av kjempesuksessen til TV-serien «Kampen om tungtvannet» som ble sendt på NRK tidligere i år og som oppnådde rekordstore seertall. Visit Telemark mener effekten fra oppmerksomheten rundt TV-serien og UNESCO i 2015 vil være betydelig, noe de vil benytte for å markedsføre hele fylket.

I forberedelsene til å bli verdensarv har Notodden og Rjukan nå startet Sam Eyde akademiet, som skal lære opp guider. De har også startet lavterskel-kurset «Bli kjent med verdensarven», som skal utdanne lokale ambassadører. Og Notodden Videregående skole har en egen linje med fokus på verdensarven. De har også vært opptatt av å lære av andres feil og suksesser, som Bergstaden på Røros.

– Jeg mener vi nå står godt rustet til å bli verdensarv, sier ordfører Christensen.

Powered by Labrador CMS