Arbeidsliv

Når unge rekrutterer, blir eldre lagt bort

Det er hovedsaklig unge folk som jobber med rekruttering. Det skriver den tyske ukeavisen Die Zeit. De spør om det gjør at eldre, mer efarne arbeidssøkere for lett blir sortert ut av søkerbunken.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke fnugg av tvil. Eldre diskrimineres på arbeidsmarkedet hver dag. Og de godtar det. Det sa partner og karriereveileder Thorleif Solstad, i Solstad Gruppen til Ukeavisen Ledelse i 2010. Det har ikke blitt lettere for de erfarne på arbeidsmarkedet siden.

Et problem er at mange som foretar rekruttering og utvelgelse er unge og uerfarne.

– En ung rekrutterer kan aldri rekruttere optimalt.

Det sier en anonym person som har jobbet som senior rekrutterer i et stort selskap til Die Zeit. Selskapet han jobbet for tillater ikke at han intervjues. De vil selvsagt ikke forbindes med aldersdiskriminering, men det ligger mellom linjene at det er nettopp det man har drevet med der i gården.

For personalavdelingene er ikke lenger hva de var. Mens det tidligere var eldre herrer som gjerne hadde bakgrunn fra siviløkonomistudiet som regjerte i personalavdelingen, er dagens typiske HR-sjef kvinne, yngre og betydelig mer spesialutdannet - gjerne innen psykologi og arbeidsrett. Det har ført til en proffere prosess, og at det ikke lenger er unge kvinner som blir diskriminert.

For det er en kjensgjerning. Vi føler oss intuituvt tiltrukket av de som er lik oss.Yngre personalsjefer vil dermed ikke se like grundig på en eldre arbeidssøkers søknad.

HR-direktør i Cap Gemini Sentral-Europa, Klaus-Peter Bastgen sier til Die Zeit at det hjelper å strukturere utvelgelsesprosessen klart på forhånd.

Han får støtte fra forskeren Christian Scholz i at dette kan være en god måte å unngå diskriminering, men forskeren er høyst tvilende til at dette faktisk skjer i praksis.

Han mener problemet er grunnleggende fordi det å delta i rekrutteringsteamet i mange store selskaper er en typisk begynnerstilling.

Patricia Pachzelt har jobbet med rekruttering i flere forskjellige selskaper og vet utvelgelse ofte handler om magefølelsen. Hun mener det dermed betyr at erfaring hos den som skal gjøre utvelgelsen dermed blir så mye viktigere enn annen formalkompetanse.

Bastgen i Cap Gemini råder eldre som er lei av å bli sortert bort om å unnlate å opplyse om egen alder. Det er det mer tradisjon for i Frankrike og USA, ifølge ham.

Men det spørs om det er en langvarig løsning. Selv en purung og uerfaren rekrutterer vil nok stusse over en VC med med Artium fra 1976.

Powered by Labrador CMS