Ledelse

NHH-rektor Frøystein Gjesdal synes det er ok at professorer ved NHH låner ut penger i gråmarkedet til skyhøye renter.

NHH-rektor: – OK med 80 prosents rente på utlån

NHH-rektor Frøystein Gjesdal vil ikke kritisere sine professorer, som har operert i gråmarkedet med skyhøye utlånsrenter.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Dagens Næringsliv.

Bergens Tidende skrev onsdag om eiendomsutvikleren Øyvind Berger som tok opp lån fra de to NHH-professorene Guttorm Schjelderup og Leif Sandal. Berger tok opp store lån i gråmarkedet i 2013 og 2014, og gikk senere konkurs. I dag har han krav på 180 millioner kroner hengende over seg.

Schjelderup og Sandal lånte Berger tre millioner hver, mot at beløpene skulle betales tilbake i løpet av tre måneder. Det tjente begge professorene 600 000 kroner på. Dette tilsvarer en årlig rente på 80 prosent.

Rektor ved NHH, Frøystein Gjesdal, vil ikke kritisere sine ansatte.

– Saken er lei for alle involverte. Men ansatte på NHH har frihet til å forvalte sin formue som de vil, så lenge de opptrer ordentlig. Å gi lån til privatpersoner eller selskap er ikke problematisk i seg selv. Jeg har oppfattet at de to professorene har holdt seg klart innenfor loven, sier Gjesdal til Dagens Næringsliv.

Han mener ansatte på NHH må ha en etisk opptreden som går utover hva man forventer av vanlige forretningsfolk, og viser til at utlån av penger til en profesjonell investor er greit. Han ser imidlertid det betenkelige i å låne penger til høy rente til noen som er i en presset situasjon.

Powered by Labrador CMS