Arbeidsliv

Norsk arbeidskraft er dyrest i Europa, og norske industriarbeidere koster 578 kroner i timen å ha i jobb. Gjennomsnittlig timelønnskostnad i EU ligger på 223 kroner.

Nordmann per time: kr 489 – Bulgarer: kr 34

En norsk industriarbeider er den dyreste arbeidskraften du finner i Europa. 578 kroner per time koster nordmannen å ha i jobb, men ansetter du kollegaen fra Bulgaria vil det kun koste deg 34 kroner i timen.

Publisert Sist oppdatert

Timelønnskostnadene i EU varierer fra mellom 3,8 euro i timen til 40,3 euro. Det vil si fra drøyt 34 kroner for den billigste arbeidstimen i Bulgaria til 365 kroner timen i Danmark, som da har den dyreste arbeidskraften i EU.

Hadde Norge vært med i EU, hadde vi toppet statistikken med glans – her på berget er ligger timelønnskostnaden på 54 euro – eller 489 kroner, viser ferske tall fra EUs statistikkbyrå, Eurostat.

Tallene viser timelønnskostnader i 2014, og det er store forskjeller mellom de enkelte land. Gjennomsnittet for alle de 28 EU-landene ligger på 223 kroner. For de 19 eurolandene er snittkostnaden for en times arbeidskraft på snaut 265 kroner (29,2 euro).

Landbruk og offentlig forvaltning er ikke tatt med i statistikken (se figur 1).

Timekostnad for arbeidskraft i ulike land

Kostnader til arbeidskraft per time i utvalgte EU-land og EU-områder, samt for Norge. I euro per time. (Kilde: Eurostat).

Industrien dyrest i drift

Forskjellene i timelønnskostnader er enorme. De laveste er registrert i Bulgaria (EUR 3,8), Romania (EUR 4,6), Litauen (EUR 6,5) og Latvia (EUR 6,6). Høyeste timelønn har man i Danmark ( EUR 40,3), Belgia (EUR 39,1), Sverige (EUR 37,4) og Luxembourg (EUR 35,9).

Og aller øverst på lønnsstigen troner altså ikke-medlemslandet Norge med 54 euro.

Innenfor næringslivet er lønnskostnader per time høyest i industrien med 25,5 euro i EU som sådan og 32 euro i euroområdet. Deretter følger tjenester, mens bygg og anlegg er «billigst» når det gjelder arbeidskraft i privat sektor.

Også innen de enkelte sektorer topper Norge statistikken, men også i Norge er industrien dyrest – 63,8 euro, etterfulgt av tjenester og bygg/anlegg (se figur 2).

Industrien dyrest i drift

Timelønnskostnader i ulike private sektorer for ulike land. I euro. (Kilde: Eurostat).

Kostnaden til europeisk arbeidskraft øker

Mellom 2013 og 2014 økte timelønnskostnadene i hele EU med 1,4 prosent og med 1,1 euroområdet.

Innenfor euroområdet, ble de største økningene registrert i Estland (6,6%), Latvia (6,0%) og Slovakia (5,2%).

For medlemsstater utenfor euroområdet i 2014, og uttrykt i nasjonal valuta, ble de største økningene i timelønnskostnadene mellom 2013 og 2014 registrert i Romania (6,0%), Litauen og Polen (begge 3,5%) og Ungarn (3,3%), og den minste i Danmark (0,9%) og i Storbritannia (1,3%).

Reduksjoner i timelønnskostnader ble registeret på Kypros (-2,8%), i Portugal og Kroatia (-0,8%) og i Irland (-0,2%).

Faktisk hadde Norge den aller største nedgangen, med –4,2 prosent, men her er det valutakursen som spiller inn. Når man sammenligner lønnskostnader i euro over tid, må man ta høyde for at data fra land utenfor euroområdet er påvirket av endringer i valutakursene. Så det faktum at norske timelønnskostnader er kraftig redusert fra 2013 til 2014 kan ingen politikere ta verken ære eller skyld for – det er en svakere kronekurs som har sørget for det.

Arbeidsgiveravgift tar 24 prosent av kaka

De totale timelønnskostnadene består av lønn pluss såkalte ikke-lønnsrelaterte kostnader – i hovedsak gjelder dette ulike former for arbeidsgiveravgift.

Ser vi på hvor stor andel den ikke-lønnsrelaterte kostnaden er av totale timelønnskostnaden i hele EU, ligger den på 24,4 prosent, mens den strekker seg til 26,1 prosent i euroområdet.

Den laveste arbeidsgiveravgiften finner man på Malta (6,9 %). Deretter følger Danmark med 13,1 prosent. Høyest arbeidsgiveravgift er det i Frankrike, der hele 33,1 prosent av timelønnskostnadene er ikke-lønnsrelaterte. Svenskene er også rause i så måte, med 31,6 prosent av timelønnskostnadene som arbeidsgiveravgift og andre ikke-lønnsrelaterte kostnader.

Her ligger Norge under gjennomsnittet – ifølge Eurostat er 18,1 prosent av kostnadene til en times arbeidskraft i Norge ikke relatert til lønn.

Powered by Labrador CMS