Samfunn

Norge foreslår å kutte landbruksstøtten med 20 prosent

I et drøftingsnotat i WTO foreslår norske forhandlere å kutte landbruksstøtten med 20 prosent. Det skriver Nationen.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med ministermøte i WTO i desember har Norge lagt frem et drøftingsnotat om landbruksstøtte. I notatet, som ikke er formelt, blir det foreslått å redusere landbruksstøtten med inntil 30 prosent. Etter det Nationen kjenner til, foreslår Norge at EU og Japan reduserer støtten med 30 prosent, og at blant andre Norge, USA, New Zealand og Canada reduserer landbruksstøtten med 20 prosent. Det i første om gang snakk om å kutte i såkalt handelsvridende støtte. For Norge utgjorde dette i 2013, ifølge Nationen, om lag ti milliarder kroner.

Etter planen skal medlemslandene i WTO innen 31. juli bli enige om et arbeidsprogram frem mot ministermøtet i desember. På ministermøtet er målet å bli enige om en avtale på jordbruk. Man har i WTO forsøkt å få i stand en slik avtale i flere år, og også denne gangen hersker det tvil om man vil lykkes.

Bondelaget er bekymret.

– Vidar Helgesen gav oss garantier i mars for at en ikke skulle gi vekk noe fra Norge. Jeg opplever at notatet er det motsatte, og så vidt jeg vet ikke noe som er diskutert med næringen vår. Vi vet at vi har en regjering som er mer vennlig innstilt til EU og handelsregimet enn Stortinget, og jeg oppfordrer Stortingspolitikerne til å følge med på hva regjeringen driver med, sier nestleder i Bondelaget Brita Skallerud til avisen.

Powered by Labrador CMS