Arbeidsliv

Lo leder Gerd Kristiansen under LOs representantskapmøte i Folkets Hus, mandag.

Norske fagforeningstopper har millionlønn

Oslo (NTB): Millionlønn er normalen blant toppene i norsk fagbevegelse. LO-leder Gerd Kristiansen har samlet en høyere lønn enn statsminister Erna Solberg (H).

Publisert Sist oppdatert
Det viser en kartlegging Dagens Næringsliv har gjort blant de største fagorganisasjonene her i landet før årets lønnsoppgjør som starter mandag.

Av de 20 organisasjonene med mer enn 30.000 medlemmer, er det 17 hvor den valgte lederen får mer enn én million kroner for vervet. Norske arbeidstakere tjener i snitt cirka 500.000 kroner.

Gerd Kristiansens lønn fra LO er 1,2 millioner kroner. Med ledervervet følger det imidlertid styreverv og når styrehonorarene legges til, kommer LO-lederens årlige inntekt opp i nesten 1,6 millioner kroner. Dermed tjener LO-lederen mer enn statsminister Erna Solberg (H), som har en lønn på 1.519.700 kroner i året.

– Ansvar og arbeidsbyrde

I tillegg til lønn og styrehonorar har LO-lederen fri bil, pendlerbolig og en pensjonsordning som sikrer henne en pensjon på 722.000 kroner fra hun fyller 65 år og en etterlønnsordning som sikrer henne full lønn fram til pensjonsalder. En LO-leder kan ikke gjenvelges etter at hun har fylt 60 år, men får beholde lederlønnen fram til pensjonsalder. Hun skal da «stå til disposisjon» for LO.

I en epost til Dagens Næringsliv erkjenner Kristiansen at LO-ledelse har godt betalt. Hun forklarer at LO-ledelsen i prinsippet er på jobb hele døgnet.

– Lønnsforskjellen reflekterer forskjeller i ansvar, men også arbeidsbyrde. Vi er i prinsippet på jobb hele døgnet, sier Kristiansen.

Hun viser også til at SSBs tall på drøyt 500.000 i årslønn ikke inkluderer det folk får i overtidsbetaling.

Legeforeningen betaler best

Samtidig forsikrer Kristiansen at moderate lønnsforskjeller er viktig for LO, og at hun og de andre i LOs ledelse derfor får justert sin lønn med den samme prosentvise lønnsveksten som ellers i samfunnet.

Den aller best betalte fagforeningstoppen er Hege Gjessing, president i Legeforeningen. Hun har en årslønn på 1,9 millioner kroner. Beløpet tilsvarer 22 ganger grunnbeløpet i folketrygden, som har vært gjeldende lønnssats for legepresidenter siden 2006, ifølge Legeforeningen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS